Milorad Dodik
0

"Gregorian je irelevatna ličnost koja odlazi"

FENA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik sumnja u najavu supervizora za Brčko Distrikt Raffija Gregoriana da će podnijeti tužbu nadležnom Arbitražnom sudu protiv Vlade RS-a zbog neispunjavanja obaveza neophodnih za okončanje arbitraže i protiv predsjedavajućeg Državne regulatorne komisije za električnu energiju Vladimira Dokića.

“To se najvjerovatnije neće desiti jer je Gregorian sam napravio taj problem i sada ga sam mora i riješiti. Ali, sve je moguće”, naveo je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci te podsjetio i da Gregorian uskoro odlazi s funkcije te da je “irelevantna” ličnost.

“Za mene nije neka posebno značajna činjenica to šta Gregorian misli. On je uvalio građane Brčko Distrikta i sada im je veća cijena struje za nekoliko procenata. Mi smo spremni da isporučujemo struju i da nastavimo to da činimo, a on je nekim svojim akrobacijama želio da promijeni odnose u BiH mimo Dejtonskog sporazuma i mimo procedura i zakona koji su važili, namećući rješenja koja ovdje nisu prihvaćena. Treba primijetiti da mi nismo prihvatili zakon koji je on objavio, tako da taj zakon ne postoji u RS-u, i situacija je poprilično jasna, a on sada može da govori šta hoće“, ustvrdio je Dodik.

Naveo je kako je Gregorianov stav u pogledu snabdijevanja Brčko Distikta električnom energijom protivan direktivama Evropske unije (EU), ustvrdivši da se RS “samo ponaša u skladu s važećim zakonodavstvom i direktivama EU”.

Dodik dalje tvrdi da „EU cinično ili poltronski šuti oko svega toga i neće da izađe sa stavom da je to protiv njenih direktiva, a ovaj (Gregorian) nastavlja da ‘orgija’ protiv RS-a“.

Komentirajući to što je ministar saobraćaja i veza RS-a Nedeljko Čubrilović najavio da će se danas znati hoće li ugovor Vlade RS-a sa “Strabagom” biti raskinut ili ne, Dodik je naveo da “postoji saglasnost da ta austrijska firma izađe iz akcionarskog društva ‘Autoputevi RS' uz određenu naknadu koja se sada dogovara, te da neće preći 200.000 eura”. RS će, kaže, nastaviti s provođenjem daljnjih aktivnosti kako bi nastavila sa svojim prioritetom, a to je “izgradnja mreže autoputeva u RS-u“.

“U završnim razgovorima smo oko nekih mogućih alternativa”, dodao je Dodik.