Brčko
0

Gregorian imenovao sedmog člana Izborne komisije i kaznio poslanike

FENA
Supervizor za Brčko Raffi Gregorian izdao je nalog supervizora kojim se imenuje sedmi član Izborne komisije Brčko Distrikta, čime se njen sastav upotpunjuje na vrijeme da se omogući Komisiji da na odgovarajući način pripremi i provede predstojeće oktobarske izbore, saopćeno je danas iz OHR-a.

Ovim nalogom se ispravlja nepoželjna situacija koja je nastala zbog propusta Skupštine Brčko Distrikta da postupi u skladu sa mnogobrojnim zakonima i nalozima supervizora.

Prema izbornim zakonima Bosne i Hercegovine i Brčko Distrikta i odluci koju je 8. maja 2008. godine donijela Centralna izborna komisija bilo je potrebno da sastav Izborne komisije Brčko Distrikta bude proširen za dva člana tako da ukupno broji sedam članova.

Stalno propuštanje Skupštine Brčko Distrikta od juna 2007. godine da riješi imenovanja u Izbornu komisiju Brčko Distrikta i njen dodatni propust da imenuje dva nova člana primorali su supervizora da intervenira u ovom procesu putem naloga supervizora od 18. jula ove godine a zatim pismom od 20. august, u kojem je poslanicima dao instrukciju da imenuju dva nova člana Izborne komisije Brčko Distrikta najkasnije do 31. augusta.

Umjesto da izabere i imenuje dva nova člana kao što je traženo, Skupština je, nakon četiri sjednice, imenovala samo jednog člana na svojoj sjednici 30. augusta, kolektivno donijevši odluku, bez ijednog glasa protiv, da ponovo započne cijeli proces za sedmo radno mjesto, uprkos tome što je imala veliki izbor kvalifikovanih kandidata od kojih je mogla da izvrši odabir.

Prilikom glasanja za obnavljanje procesa, poslanici su svjesno prekršili zakon i naloge supervizora i doveli u pitanje održavanje izbora u Distriktu u oktobru.

Pošto Skupština nije zakonito i blagovremeno postupila u vezi sa imenovanjima u Izbornu komisiju Brčko Distrikta, supervizor Greogorian je morao da intervenira i svojim nalogom imenuje Ljiljanu Orendi za sedmog člana Izborne komisije Brčko Distrikta BiH.

Supervizor smatra neprihvatljivim da on mora da preduzima radnje umjesto poslanika koji su plaćeni da postupaju u skladu sa zakonom. Stoga je, također, naložio da svi poslanici budu novčano kažnjeni sa po 800 KM zbog svog nepropisnog postupanja, što je iznos koji približno odgovara trošku poreskih obveznika Distrikta za četiri održane sjednice koje su okončane njihovim nezakonitim postupanjem.

Od danas im se zabranjuje da troše bilo kakav novac iz budžeta za poklone, obroke, pića ili bilo koju drugu vrstu troškova reprezentacije do kraja njihovih mandata. Novac koji će se odbiti od plata poslanika biće prebačen na račun novog brčanskog Dnevnog centra za boravak djece i lica sa posebnim potrebama, koji se trenutno gradi.