BiH
0

Gregorian i Pocar nezadovoljni reakcijama nadležnih u slučaju Radovana Stankovića

FENA
Radovan Stanković
Radovan Stanković
Godinu dana nakon bijega Radovana Stankovića reakcije nadležnih organa su daleko od zadovoljavajućih, rekao je jučer prvi zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian u toku sastanka s predsjednikom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Faustom Pocarom.

-Stanković je i dalje na slobodi, a organi vlasti još uvijek nisu dali detaljan izvještaj s podacima o onima koji su mu pomogli da pobjegne, nisu zahtijevali odgovornost nadležnih, niti poduzeli mjere da povećaju sigurnost u zatvorima, istakao je Gregorian.

Obojica su izrazila zaprepaštenost činjenicom da organi Republike Srpske i BiH nisu pokazali rezultate u više aspekata nakon Stankovićevog bijega.

Sud BiH osudio je Radovana Stankovića za krivična djela silovanja i zločina protiv čovječnosti počinjena u Foči 1992. Stanković je bio prvi optuženik MKSJ čiji je predmet prenesen na domaće pravosuđe u okviru strategije zatvaranja Tribunala.

-Stanković je osuđen za silovanja i mučenja i predstavlja opasnost za društvo gdje god da se nalazi, rekao je Gregorian te dodao da Stanković nije izrazio nikakvo kajanje za zločine koje je počinio i postoji realna opasnost da ih ponovo može počiniti.

Stankovićev bijeg skrenuo je pažnju na nekoliko nedostataka u kaznenom sistemu BiH. Nakon Stankovićevog bijega prošle godine, visoki predstavnik je pooštrio zatvorski režim na državnom nivou: zatvorenicima koji su osuđeni za ratne zločine prema odredbama državnog zakona više se ne dopušta odsustvo u toku vikenda niti im je omogućeno da napuste prostor zatvora bez odgovarajućeg nadzora.

Republika Srpska ispoštovala je nove odredbe no FBiH još uvijek nije.

Pocar i Gregorian su se složili da međunarodna zajednica mora biti sigurna da će ratnim zločincima nakon suđenja i donošenja presude biti obezbijeđen adekvatan zatvorski smještaj. Pocar je rekao da MKSJ brine gdje i pod kojim uvjetima će osuđenici služiti kazne u BiH, saopćeno je iz OHR-a.