BiH
0

Gregorian: Entitetski ustavi ne mogu biti prepreka reformama

FENA
Prvi zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian izjavio je danas da entitetski ustavi nisu dio Daytonskog sporazuma, ali moraju biti konzistentni sa Daytonom i ne mogu biti prepreka za reforme. On je odbio da sprekulira da li su moguće sankcije prema nekom od političara u BiH zbog neprihvatanja dokumenta o reformi policije, naglasivši da je OHR skoncentriran na to da se postigne sporazum o toj reformi.

Istaknuo da to nije bilo slučaj u prošlosti što se vidjelo u reformi odbrane, a ako se postigne politički dogovor mogu se napraviti sve neophodne izmjene.

Napomenuo je i da je OHR u BiH kako bi podržavao i implementirao Daytonski sporazum, čiji je dio Aneks 4. - Ustav BiH.

Gregorina je u izjavi novinarima nakon razgovora sa potpredsjednicima RS-a Adilom Osmanovićem i Davorom Čodrašem istaknuo i da je bilo riječi o tome da je neophodno u praksi implementirati odluke o konstitutivnosti naroda.

Na sastanku je bilo riječi i o reformi policije o čemu su trenutno u toku konsultacije viskog predstavnika i predstavnika političkih stranaka, a Gregorian smatra da će sporazum biti moguć ukoliko su iskrena opredjeljenja političkih stranka za evropsku budućnost.

  • Sutra će se visoki predstavnik obratiti Parlamentranoj skupštini BiH i dati pregled trenutne situacije, najavio je prvi zamjenik visokog predstavnika.