Pod istim krovom
0

Grčka slovarica za poslanike

Piše: Ahmed Burić
Svega u Božijoj bašti. I u našim Skupštinama. Neki dan se zakuhalo oko toga kako treba izgledati nova lična karta. Srpski poslanici 'oće ćirilicu i entitetsko državljanstvo, a izvjesni narodni poslanik Sarajlić izvalio je da ćirilicom, inače, pišu Rusi, Grci i još neki evropski narodi. Budući da se radi o potpredsjeniku SDA, evo mogućeg malog leksikona i podsjetnika na grčki alfabet, i antičku kulturu uopće, našim poslanicima na uvid i u pomoć:

A (α ἄλφα) – A, alfa kao Aristotel. Prema najnovijim saznanjima Kluba poslanika SDA smatra se da je filozof iz Stagire u Trakiji između ostalog bio četnik s dna kace i da su njegova djela “Nikomahova etika”, “Magna Moralia”, “Politika” i možda najvažnije, “O pjesničkoj umjetnosti”, zapravo korištena za pisanje radova Dobrice Ćosića. Aristotel je prvi zabilježio tri funkcije novca, i spoznao ga kao mjeru vrijednosti, sredstvo za sticanje bogatstva, i sredstvo razmjene. O toplom obroku, dodatku za odvojeni život, naknadi za benzin, i ostalim pogodnostima, Aristotel, ništarija jedna, nije pisao.

B (Β β βῆτα) – B, beta, kao Bijeda, jedna od stvari koje su se rodile iz sjedinjavanja Noći i Pakla. Narod često laže da je to trenutno najčešća osobina naše stvarnosti. Prema mitu o stvaranju svijetac smrtnih ljudi nije bilo sve dok boginja Atina nije dozvolila da ih Prometej napravi prema obliku bogova. Nije sigurno je li Prometej prvo napravio Sulejmana Tihića ili Bakira Izetbegovića, ali nema nikakve sumnje da je život na zemlji udahnula SDA.

G (Γ γ γάμμα) – G, kao gama, to je ona firma za osiguranje što nas čuva na raznim manifestacijama da nas narod ne namlati. Ali, neće dobar je (i glup) naš narod.

D (Δ δ δέλτα) – D, kao delta, to je firma onoga gada Miškovića što je dolazio da sarađuje na Fahrinim neboderima. A to je i borbena jedinica u kojoj se bori Chuck Norris. Inače, Chuck Norris je dobio člansku iskaznicu SDA prije rahmetli Alije Izetbegovića.

Ε (ε εἶ, ἒ ψιλόν) - E, epsilon, kao Evropa, kćerka bogatog feničanskog kralja Agenora, koju je Zevs oteo da mu bude žena, a koju mi nikako ne možemo ubijediti da nam sačuva državu.

Ζ (ζ ζῆτα ζήτα) – Z, kao zeta, ko nema zeta nema ni magarca. Najpogodnija veza za postavljanje na funkcije – poslije zeta idu tetići, amidžići, daidžići, jetrve, zaove i ostala rodbina nas zastupnika.

I (η ἦτα ήτα) – eta, iz feničanskog het, a čita se kao HT, odnosno Eronet. Da na mobilni, ima 'rvacki.

T, TH (Θ θ θῆτα θήτα) – teta, kao Tezej, veliki junak koji je uspio vratiti dug Atine i spriječiti danak Kritu. Ako se slučajno pojavi ne treba čekati da ga Dodik ugrabi, nego ga odmah zatvoriti i dati mu da vraća naše dugove.

I, J (Ι ι ἰῶτα ιώτα) – jota, deveto po redu slovo, a ima brojčanu vrijednost 10. Kako to? Pa lijepo, naš poslanik se prepoznaje po tome kad pita ”koliko je pet plus četiri”, a vi odgovorite “9”, on kaže: “Malo, majku mu!”

Κ (κ κάππα κάππα) – kapa, kao Kreont. Primio je Jasona i Medeju, a onda odvojio Jasona i ubijedio ga da se oženi njegovom kćerkom Glaukom. Ko će biti Kreont? Nije baš lagana uloga: Kreont mora saopštiti da je koalicija SDP-a i SDA gotova stvar. Čeka se Medejina osveta, koja je poklonika Glauki vijenac, a kad ga je stavila iz nje je pokuljala vatra. Kreont je pokušao spasiti, ali je vatra zahvatila i njega, pa je otkidao komade svoje kože. Nikome se ne gori u vatri koalicijskog rastaljivanja. Pa ni Damiru Hadžiću.

L (λ λάβδα, λάμβδα) – lambda, kao Likurg. Pogledati pod Bogić Bogićević, može i pod Ivo Komšić. Ko god bi se protivio vlasti Dionisa, Zeusovog sina, surovi Likurg ga je napao a Dionis je počeo bježati. No, ubrzo se, direktno iz Washingtona umiješao Zevs, i za kaznu oslijepio Likurga. Nema protivljenja (više ne već tako mladom) Vladaru.

Μ (μ μῦ μι) – Mi, svi “mi” koji smo mi, a nismo anamo oni. U “mi” spadamo svi mi, samo ne onaj otpad sa liste islamofoba, sva ona bagra što piše protiv nas i našeg poštenja.

Ν (ν νῦ νι) - Ni, kao Narcis. Postoji veliki broj kandidata za mjesto ljepotana koji voli samo sebe i zbog toga strada, ali u finalu su ostala dva: Dodik i Lagumdžija. Ostaje pitanje kome će nimfa Eho, poslana da zavede Narcisa, doći glave? I da li će nakon stradanja Narcisa iznad njegove glave izrasti bijeli cvijet? A niko nije čuo da su u šumi za njima plakale nimfe, čitavi narodi i građani.

KS (Ξ ξ ξεῖ, ξῖ ξι) – Ksi, kao Kanton Sarajevo. Jedino preostalo ostrvo gdje, fakat, živi koalicija, ali neće još dugo. Tu se još čeka Odisej da ubije Kiklopa.

Ο (ο οὖ, ὂ μικρόν όμικρον) – Omikron, kao Orest, “onaj koji savladava planine”. U mitologiji, Orest je ubio svoju majku Klitemnestru da osveti oca Agamemnona, a u našoj stvarnosti je Orest, zapravo, ZOI ’84, koji je, uglavnom, upropastio sve planine, ubivši tako majku turizma.

P (π πεῖ,) – pi, kao Pigmalion, osnovni oblik političke kulture kod nas. Afrodita, boginja ljubavi, je kiparu Pigmalionu koji je mrzio žene, a napravio savršen kip, oživjela skulpturu i darovala ženu – ljepoticu. Tako je i ostalima koji slušaju: odmah dobiju posao, mjesto u Upravnom odboru ili funkciju. Nema veze znate li raditi ili ne, samo pratite liniju “za čovjeka” i daleko ćete dogurati.

R (ρ ῥῶ ρω) – ro, ili feničanski “reš”, omiljeno slovo poslanika i direktora koji tendere i ugovore dogovaraju preko tanjira s termički obrađenim mesom sisavaca.

S (Σ σ, ς σῖγμα σίγμα) – Sigma, S, kao Sarajevo, tužni polis poput Tebe, gdje su bogovi odlučili da živi Sfinga, čudovište koje postavlja zagonetku. Odgovor na zagonetku – “ko ujutro ide na četiri noge, danju na dvije, a uvečer na tri?” Ko ne bi znao odgovor stradao bi u Sfinginim strašnim kandžama. Edip, nesretnik koji je oženio vlastitu majku, znao je odgovor – “čovjek.” Tako je nastala kampanja pobjedničke stranke. Država za Edipa.

Τ (τ ταῦ ταυ) – Tau, kao Telemah, Odisejev sin koji je bio odsutan iz Trojanskog rata, ratnik iz daljine. Mogući predstavnik dijaspore, prezrene na obje destinacije, i tamo i ovamo. I u staroj Grčkoj i u današnjem svijetu.

Y (ψιλόν ύψιλον) – Ipsilon, figura koja se najčešće koristi za spajanje dva puta. I na autoputevima, koji su kod nas (uglavnom) u sferi (grčke) mitologije.

Φ (φ φεῖ, φῖ φι) - Ph, ili Fi, slovo na kojem bi poslanik Sarajlić, najvjerovatnije, najlakše dokazao da je grčki, zapravo, ćirilica, jer latinski transkribovano se ovo slovo pisalo kao “ph”. Život većine mogao bi stati u ovo slovo. Piše se kao prekrižena nula, a u brojčanoj vrijednosti iznosi petsto.

Χ (χ χεῖ, χῖ χι) – “Iks”, “Hi”, (Haj) omiljeni pozdrav pripadnika Međunarodne zajednice koji su, očigledno, stavili križić na slučaj Bosne i Hercegovine.

Ψ (ψ ψεῖ, ψῖ ψι) – Psi, još jedan nerješiv problem naših gradova, jadne životinje o kojima niko ne brine, i koje često napadaju. Ali, to nije vijest, biće kad krene obrnuto, kad čovjek ugrize psa.

Ω ω ὦ, ὦ (μέγα ωμέγα) – posljednje slovo grčkog alfabeta, marka sata koji može trajati doživotno. Da mjeri vrijeme (uzaludnih) mandata.