Sa sastanka direktora policija
0

Grbić: Slučaj Paravinja šamar pravosudnim i policijskim organima

FENA
Direktor policije Republike Hrvatske Oliver Grbić, koji je prisustvovao dvodnevnom sastanku direktora policija BiH, Hrvatske i Srbije u Sarajevu, kazao je danas novinarima da je slučaj Dragana Paravinje svojevrstan šamar prije svega pravosudnim organima, ali i policijskim organizacijama u regiji.

Podsjetio je da mjesec dana traje intenzivna potraga za Antonijom Bilić, za čiji nestanak je optužen Dragan Paravinja, jer su u kabini Paravinjinog vozila pronađeni materijalni dokazi koji ukazuju da on ima veze s njenim nestankom.

"Policija trenutno ima dokaze koji će dovesti do osuđujuće presude Dragana Paravinje s maksimalnom kaznom zatvora", dodao je Grbić.

Konstatirao je da u Hrvatskoj postoji 300 osoba za kojima je raspisana međunarodna potjernica, ali po Ustavu Republike Hrvatske ta država ne izručuje svoje državljane.

"Među počinjenim djelima je oko 20 ubistava, od čega je jedno teško ubistvo, 20 ubistava u pokušaju i pet slučajeva silovanja od kojih je u dva slučaja izvršen seksualni odnos s djecom", naglasio je Grbić.

Potcrtao je da su to podaci koji zabrinjavaju, naglašavajući da je slučaj Paravinja izazvao veliku pažnju javnosti te dodao da će predsjednici vlada triju država, ministri pravosuđa i ministri unutrašnjih poslova morati sjesti za sto i porazgovarati o ovoj temi.

Na današnjoj pres konferenciji direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Himzo Selimović i direktor policije Republike Srbije Milorad Veljović kazali su da policijske službe vrše provjere informacije da je odbjegli Darko Šarić (41), koji se tereti za šverc više od dvije i po tone kokaina, nedavno bio u Drvaru.

Direktori policija triju država razgovarali su na dvodnevnom sastanku o unapređenju prekogranične saradnje u slučajevima organiziranog kriminala.