Odluka Ustavnog suda RS
301

Grb Banje Luke neustavan jer predstavlja samo srpski narod

SRNA
Grbovi Banje Luke i Nevesinja nisu u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske, odnosno Zakonom o lokalnoj samoupravi, jer sadrže elemente vjerskog i nacionalnog identiteta samo srpskog naroda, odlučio je danas Ustavni sud Republike Srpske.

S obzirom na to da simboli lokalnih zajednica moraju odražavati tradiciju i kulturno i historijsko nasljeđe svih građana koji u njoj žive, ovakvim propisivanjem, prema ocjeni Ustavnog suda, druga dva konstitutivna naroda i pripadnici ostalih dovedeni su u neravnopravan položaj.

"Time su povrijeđeni ustavni principi kojima se garantuju i štite ljudska prava i slobode u skladu sa međunarodnim standardima i obezbjeđuje nacionalna i svaka druga ravnopravnost svih građana Republike Srpske", saopšteno je iz Ustavnog suda.

Ustavni sud utvrdio je da član 59. Statuta Instituta za javno zdravstvo, kojim je propisano da ovaj opšti akt stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja na oglasnoj tabli Instituta, nije u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske.

Ustavom Republike Srpske određeno je da opšti pravni akti stupaju na snagu najranije osmog dana od dana objavljivanja.

Ovaj sud utvrdio je i da procedure rada za ostvarivanje prava na alternativni smještaj od 13. januara 2011. godine i 27. aprila 2011. godine, koje je donio ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, nisu u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o objavljivanju zakona i drugih propisa RS.

"S obzirom na činjenicu da osporeni opšti akti nikada nisu objavljeni na zakonom propisani način, a da su se primjenjivali i proizvodili pravne posljedice, Ustavni sud je utvrdio da je povrijeđen ustavni princip prema kojem se zakoni, drugi propisi i opšti akti prije stupanja na snagu objavljuju u odgovarajućem službenom glasilu", navodi se u saopštenju.