BiH
192

Gratz uputio prijedlog za ukidanje paušala zastupnicima u Parlamentu FBiH

Piše: S. H.
Denis Gratz
Denis Gratz
Poslanik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Denis Gratz uputio je danas u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije Bosne i Hercegovine.

"Prijedlog zakona treba da okonča nepravednu praksu kojom profesionalni zastupnici, dakle oni koji su u radnom odnosu po osnovu pozicije u Parlamentu, pored plate ostvaruju i pravo na dodatni paušal. Trenutno zakonsko rješenje predviđa samo mogućnost umanjenja. Predloženim rješenjem želimo da se praksa duplog plaćanja ukine. Mi ovakvim inicijativama istovremeno želimo skrenuti pažnju javnosti na činjenicu koliko su izabrani predstavnici privilegovani", poručio je u razgovoru za Klix.ba poslanik Naše stranke Denis Gratz.

Poslanik Naše stranke je prijedlog uputio u hitnu proceduru, a ostaje da se vidi da li će ovaj prijedlog doći na dnevni red. Sudeći po dosadašnjim aktivnostima parlamentaraca teško je očekivati da će jednostavno izglasati smanjenje vlastitih primanja.

"Upravo je ključni problem što vladajuća većina ne dozvoljava da ovakvi prijedlozi dođu na dnevni red. Nedavno nam se dogodilo da je prijedlog izmjena zakonskog propisa kojim bi prekinuli sa nepravednom praksom 'skidanja' s biroa ljudi koji zarađuju ispod minimalca, glatko odbijen sa negativnim mišljenjem Vlade Federacije BiH. Moramo podići svijest javnosti kako bi pritisak porastao, te kako bi ovakvi prijedlozi bili uvaženi. Za ovo pitanje ću svakako tražiti podršku kolega u drugim političkim strankama, jer kad ovo dođe do dnevnog reda, tada je cijena odbijanja jednostavno previsoka", zaključio je Gratz.