BiH
78

Gratz: Krivični zakon ne zaustavlja negiranje genocida

Klix.ba
Dennis Gratz
Dennis Gratz
Nakon pojedinih reakcija u javnosti da se prijedlog zakona o negiranju genocida koji je predložila Naša stranka preklapa sa važećim rješenjem u Krivičnom zakonu Federacije, reagirao je zastupnik Naše stranke Dennis Gratz.

Gratz pojašnjava da novi prijedlog kriminalizira negiranje genocida i drugih zločina, što trenutno nije regulisano Krivičnim zakonom Federacije, i kako se u javnosti pred sjednicu Parlamenta pokušava stvoriti lažna slika kako je ovo pitanje već regulisano.

"Naglašavamo da se u Krivičnom zakonu Federacije opravdavanje i poricanje genocida i zločina protiv čovječnosti sankcioniše jedino ukoliko je izazvalo narodnosnu, rasnu i vjersku mržnju. Dakle, ne sankcioniše se čin negiranja genocida, nego zapravo samo njegova posljedica, a do sada posljedice niko nije uspio dokazati. Šta to znači praktično? To znači da trenutno u Federaciji možete negirati genocid, na primjer, javnim poricanjem da su se zločini utvrđeni u presudama Haškog tribunala desili, i mirno spavati jer niko neće biti kažnjen za takav čin“, kazao je Gratz.

Dodao je da je upravo ovo osnovni razlog da se negiranje, minimiziranje ili odobravanje genocida i drugih zločina reguliše pravilno i posebnim propisom.

"Kao zemlja koja je prošla kroz bolno iskustvo genocida, vrijeme je da stavimo tačku na bilo kakvo relativiziranje ovih najtežih zločina. Naš prijedlog je u potpunosti u skladu sa evropskom praksom, i posebno praksom zemalja koje su imale historijska iskustva slična našim. Glasanjem protiv ovog prijedloga, zastupnici glasaju da se nastavi relativizacija zločina genocida, holokausta i zločina protiv čovječnosti u ovoj zemlji. Nadamo se da će na sjednici ipak biti više zastupnika koji misle da je vrijeme da stanemo u kraj ovom problemu, od onih koji traže razne izgovore kako bi glasali protiv“, zaključio je Gratz.