BiH
464

Gratz: Ako smo za slobodu, moramo se odrediti protiv Erdoganove politike

Klix.ba
Dennis Gratz
Dennis Gratz
Dennis Gratz, zastupnik u Parlamentu Federacije i član međunarodne misije parlamentaraca koja je prije par sedmica u svrhu utvrđivanja stanja ljudskih prava posjetila Diyarbakir i jugoistok Turske, oglasio se povodom privođenja 11 državnih parlamentaraca i rukovodstva Narodne demokratske stranke (HDP).

"HDP ne okuplja samo Kurde, već je stekla široko povjerenje progresivnih, demokratskih snaga širom Turske. Optužbe za 'terorističku propagandu' koju im stavljaju na teret mogu se vrlo lako opovrgnuti činjenicom da je HDP najglasniji oponent politici nasilja i oružanim sukobima u Turskoj. HDP je, za razliku od nasilnih organizacija PKK i FETO, uvidio da je jedini način borbe za mir i demokratiju – nenasilna demokratska borba i godinama se tako bori, osuđujući nasilje", kazao je Gratz.

Gratz je dodao da je terorističko djelovanje PKK (Radnička partija Kurdistana) za najoštrije osude i da odlučno obračunavanje turskih vlasti s PKK-om zaslužuje podršku, ali poistovjećivanje demokratskog i nenasilnog djelovanja HDP-a sa PKK-ovim terorizmom nije na mjestu.

"Samo nekoliko dana ranije, uhapšeno je rukovodstvo i urednik lista Cumhuriyet. Situacija u Turskoj je zabrinjavajuća i način na koji se vlast obračunava sa svakim ko drugačije misli podsjeća na metode diktatorskih režima 20. stoljeća, koji su također sve svoje političke oponente nazivali 'teroristima', i one koji to jesu i one koji to nisu. Stanje je takvo da samo ako se ne sviđate vlastima ili niste poslušni AKP-u jednostavno vam prilijepe etiketu 'teroriste' i šalju vas u zatvor, a svakodnevno najavljuju i ponovno uvođenje smrtne kazne", dodao je Gratz.

Zvuči čudno, dodaje Gratz, da Erdogan, koji je i sam prije 15-a godina, bio osuđen zbog verbalnog delikta, preciznije jednog stiha, sada očigledno uvodi kategoriju verbalnog delikta. „Također, zabrinjavajuće je što određeni politički subjekti iz BiH, koji su osuđivali sa demokratske pozicije politički kontrolisan Sarajevski proces 1983. protiv Izetbegovića i drugih, sada očigledno podržavaju isti taj 'komunistički' metod slanja u zatvor svakog ko drugačije misli“, pojašnjava Gratz.

"Uznemirujući su i pritisci na Gradsko vijeće Sarajeva zbog dodjele plakete profesoru Aliji Lafciogluu. Premda se to pitanje posmatra kao stvar od lokalnog značaja, upućuje na to da se paranoja iz Turske može vrlo lako preliti na Bosnu i Hercegovinu. Ne dopustimo da privatni odnosi pojednih lidera iz BiH trajno naštete položaju naše zemlje, ali i da usmjeravaju, prvenstveno bošnjački narod, u smjeru slijepog praćenja AKP-ove antidemokratske politike", dodao je.

Jasno je, kaže Gratz, da se Bosna i Hercegovina mora distancirati od AKP i Erdogana, te tražiti nove saveznike u prijateljskoj Turskoj, kako bi sa njima gradila drugačije i bolje odnose dvije zemlje, temeljene na uvažavanju, zaštiti ljudskih prava i zajedničkom djelovanju na zaštiti vladavine zakona.

"Svjedočili smo i slučaju prijetnji smrti austrijskom ministru vanjskih poslova zbog kritika koje je uputio Erdoganu. Mi ne smijemo biti na strani tih 'kritičara', već na strani demokratskih prava i EU, ali i činjenica da samo Austrija višestruko više ulaže u BiH od Erdoganove Turske, koja je što se tiče investicija očigledno više okrenuta prema Srbiji i Hrvatskoj", pojasnio je.

"Jasno je da AKP-ova vlast više ne teži da Tursku približi EU, već da se udalji, što pokazuje niz stavova, između ostalog Erdoganov stav da je Njemačka 'zemlja koja štiti teroriste'. Predsjedništvo BiH mora dati jasan stav i reći da se mi kao zemlja koja ide ka EU – distancira od Erdoganove retorike i politike. Posljednje što BiH, i Bošnjacima koji žive u njoj, u postojećoj međunarodnoj situaciji sada treba, jeste da dođemo do toga da Njemačku koja je kičma EU proglašavamo 'terorističkom zemljom'", zaključuje Gratz.