BiH
11

GRAS: Zabranjen prijevoz našim vozilima na tri od ukupno pet linija

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo dostavila je GRAS-u rješenje o zabrani prijevoza uz prijetnju isključenjem vozila iz saobraćaja na tri od ukupno pet linija GRAS-a koje je Ministarstvo saobraćaja KS dodijelilo drugom prijevozniku (Centrotransu), saopćeno je iz sarajevskog gradskog saobraćajnog preduzeća.

U GRAS-u su nam kazali da još uvijek ne znaju koje su to tačno tri linije.

"Tokom 2013. godine Uprava za inspekcijske poslove isključila je 19 ispravnih vozila zbog neposjedovanja licenci, iako su vozila ispunjavala sve tehnološke i tehničke eksploatacione uvjete za obavljanje javnog gradskog prijevoza osim izmirenja javnih prihoda, a što nije vezano za tehničku ispravnost i sigurnost prijevoza putnika", navodi se u saopćenju.

U GRAS-u napominju da su preduzeće od javnog interesa i da smatraju ovakve postupke štetnim po preduzeće i interes društvene zajednice.

"S obzirom da se na nezakonit način vrši uskraćivanje prava naših korisnika na kontinuitet i sveobuhvatnost usluga, što se posebno odnosi na putnike koji koriste prigradske linije, očekujemo da će javnost i nadležne institucije prepoznati i demistificirati profitabilne interese koji prikriveni floskulom protežiranja konkurentnosti i javnog interesa građana. Stvarni ciljevi su prepoznatljivi i sagledivi u trenutnom stanju kvaliteta prijevoza. te upornog forsiranja profitabilnih autobuskih linija kao što je komercijalna autobuska linija Vijećnica-Dobrinja i gradska autobuska linija Vogošća-Sutjeska. Napominjemo da ukoliko budemo prinuđeni obustaviti prijevoz po aktuelnoj zabrani Uprave za inspekciojske poslove ne možemo preuzeti odgovornost za uskraćivanje naše usluge, ali ćemo osim redovne procedure žalbenog postupka pokrenuti odštetni zahtjev", navodi se između ostalog u saopćenju.

Iz GRAS-a apeluju i na nadležne institucije da unaprijede zaštitu uposlenika ovog preduzeća koji su izloženi sve učestalijim napadima.