'Nijedan putnik bez karte'
0

GRAS uposlio veći broj revizora, kazne 26,60 KM

Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis.info
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis.info
Preduzeće Gras je prije nekoliko dana pokrenulo akciju "Nijedan putnik bez karte u vozilima javnog gradskog prijevoza", a cilj je povećati stepen naplate, ali i spriječiti pojavu falsifikovanih voznih karata. Akcija je započeta 4. januara, a ne terenu je povećan broj kontrolora.

"Kako bismo povećali broj kontrolora prebacili smo nekoliko radnika iz drugih procesa rada. Kontrola se provodi unutar vozila, a ne kao prije na tramvajskim stajalištima, kako ne bi dolazilo do gužvi i kašnjenja vozila javnog prevoza", kazala je za Sarajevo-x.com Samira Kadić, portparol Grasa.

Također, kontrolori usmjeravaju i upozoravaju putnike da ulaze, odnosno izlaze na vrata koja su predviđena za to kako se ne bi stvarale dodatne gužve, jer uostalom to su i pravila kojih se svaki putnik treba pridržavati.

Glavni cilj ove akcije je povećati naplatu, odnosno ne dozvoliti da ijedan putnik bude bez odgovarajuće vozne karte.

Putnici koji budu zatečeni u vozilu bez karte, odnosno ispravne vozne karte, dužni su platiti doplatnu kartu u iznosu od 26,60 konvertibilnih maraka ili u roku od sedam dana u prostorijama Službe naplate.

Ukoliko to ne urade protiv njih će biti podnesene prijave, pokrenut postupak kod nadležnog suda i poduzete kaznene mjere u skladu s Odlukom o javnom prevozu putnika Skupštine Grada Sarajeva.