Nova runda pregovora
0

GRAS-ovci prijete: Štrajk može potrajati danima

Piše: A. K.
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Sastanak radnika GRAS-a u štrajku i predstavnika Vlade Kantona Sarajevo nakon prve runde pregovora nije donio nikakve rezultate. Ipak, nakon kratke pauze, pregovori su nastavljeni.

"Nismo dogovorili ništa konkretno. Želimo da se obećanja stave na papir", rekao je predsjednik Štrajkačkog odbora Senad Silajdžić za Sarajevo-x.com.

On je rekao da su radnici spremni ostati u krugu GRAS-a 10 ili 15 dana.

"Mi možemo sada izaći s vozilima, ali će nam se za pet dana desiti isto i narod neće dobiti ništa", rekao je Silajdžić, koji nije naveo konkretne zahtjeve štrajkača.

Na naše pitanje šta tačno žele radnici u štrajku rekao je "da žele sigurnost i da GRAS ide 'gore', a ne u dubiozu".

Prema njegovim riječima radnici GRAS-a pogođeni su nedolaskom premijera Vlade KS Fikreta Musića "pa sada neće pristati ni na šta".

Poziv na prekid štrajka uputio je i gradonačelnik Sarajeva i gradski vijećnici, koji su izrazili žaljenje i ogorčenje zbog saobraćajnog kolapsa u glavnom gradu BiH.

"Grad Sarajevo apeluje na štrajkače i menadžment GRAS-a da što hitnije sa Vladom Kantona Sarajevo pronađu kompromisno rješenje, te da što prije profunkcionira gradski i prigradski saobraćaj. Istovremeno, poziva i sve vozače da iskažu solidarnost i prevezu do grada sve učesnike u saobraćaju, a posebno bolesne, starije i iznemogle, djecu, trudnice…

 Ukoliko se ubrzo ne normalizuje gradski saobraćaj, Grad Sarajevo poziva nadležne strukture vlasti da uvedu alternativni prijevoz, jer građani Sarajeva nisu zaslužili ovo što im se danas događa", navodi se u saopštenju Gradske uprave.