BiH
1.2k

GRAS-ovci od 16. maja u generalnom štrajku, najavljuju proteste ispred zgrade Vlade

Piše: J. H.
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Radnici GRAS-a, njih oko 500, stupit će u generalni štrajk 16. maja, a prethodno će započeti proteste ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo.

Ovu informaciju je za portal Klix.ba potvrdio Rešad Hujdur, potpredsjednik Sindikata komunalne privrede podružnice GRAS. U ovom preduzeću razočarani su radom Vlade KS.

"Vlada nikada nije organizirala grupu koja se trebala baviti pronevjerom 128 miliona KM. Prošle sedmice odlučili smo da 16. maja stupimo u generalni štrajk zbog neuplaćivanja penzionog i zdravstvenog osiguranja, kašnjenja dvije plate... Također, donijeli smo odluku da u ponedjeljak započnemo mirne proteste ispred zgrade Vlade. Na protestima koji će počinjati u 15:30 i trajati dva sata bit će oko 500 uposlenika GRAS-a", kazao je Hujdur za naš portal u nadi da će predstavnici Vlade KS sjesti sa njima i razgovarati o problemima sa kojima se suočavaju.

Hujdur je potvrdio da će tog dana na ulicama glavnog grada BiH biti 13 posto od trenutnog broja vozila.

Resorni ministar Jusuf Bubica odbacuje svu krivicu koju sindikati GRAS-a prebacuju na Vladu Kantona Sarajevo.

"To je priča koja ovdje više ne prolazi. Ministarstvo saobraćaja izvršava sve svoje obaveze prema GRAS-u za usluge koje oni rade. Svi računi koji su ispostavljeni iz tog preduzeća ministarstvu su plaćeni. Oni uplaćuju penziono osiguranje, ne uplaćuje im ministarstvo. Oni bi da troše i ne rade, a da ministarstvo plaća. Odakle?", pita se Bubica.

Na naš upit kakva će biti reakcija Vlade kada pred zgradu narednog ponedjeljka dođe 500 štrajkača, Bubica kaže da još ništa nije dobio zvanično.

"Ako hoće da dođu, bujrum. Samo ne znam šta hoće od Vlade i šta im trebamo dati. U potpunosti su preuzeli rukovodstvo preduzećem i ne dozvoljavaju nikom da išta radi. Vode ga naopako i u sunovrat, a poslije ispostavljaju drugom račune", dodaje ministar saobraćaja u Vladi KS.

Dan prije generalnog štrajka radnika, v. d. direktorici GRAS-a Muberi Begić-Žigi istječe mandat koji, kako nam je kazala, neće produžiti.

"Ovu odluku sam već najavila i Nadzornom odboru preduzeća. Bila ona na nečiju radost ili žalost, odluka je takva. Za ovo vrijeme sagledala sam situaciju i donijela odluku da neću pristati na produženje mandata niti konkurisati ukoliko konkurs bude raspisan", kazala je Begić-Žiga za portal Klix.ba.