BiH
1

GRAS: Oštećeni smo za 1.750.000 KM zbog uredbe Vlade KS

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Zbog neprimjene Uredbe Vlade KS-a kojom se regulira prijevoz državnih službenika i namještenika na posao i s posla, a koji nemaju organiziran prijevoz, GRAS je oštećen za oko 1.750.000 KM, budžet Kantona Sarajevo za 1.225.000, a državni budžet, po osnovu PDV-a, za iznos od 250.000 KM, saopćio je GRAS.

"Uredbom Vlade Kantona Sarajevo od 9. februara 2012. regulirano je da državnom službeniku i namješteniku kojem nije organiziran prijevoz na posao i s posla, a čije je mjesto stanovanja udaljeno od mjesta rada najmanje dva kilometra, pripada mjesečna karta za prijevoz. Svako protivno postupanje, odnosno isplata novca za prijevoz, povlači obavezu uplate poreza i doprinosa, kao za plaće uposlenika", kaže se u saopćenju iz GRAS-a koje potpisuje generalni direktor Haris Kadić.

Također iz GRAS-a upozoravaju da će do kraja tekuće godine ovaj navedeni iznos gubitaka biti udvostručen ukoliko se ne postupi po Uredbi Vlade Kantona Sarajevo te se nadaju da će zbog toga nadležne finansijske inspekcije KS-a izvršiti uvid u isplate gotovog novca za prijevoz radnika i propisati adekvatne kazne.

Iz GRAS-a posebno apeliraju na nadležne organe da prate provođenje zaključaka Skupštine Kantona Sarajevo te Uredbe Vlade Kantona Sarajevo.