Dogovor ministarstva i studenata
0

FOTO / GRAS: Mjesečne karte će koštati 16 KM

Piše: E. Gorinjac
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Predstavnici studenata u Kantonu Sarajevo i Ministarstvo saobraćaja postigli su dogovor kada su u pitanju cijene karata u narednih pola godine. Tako će mjesečna karta iznositi 16 maraka za prvu zonu gradskog prijevoza.

Kanton će prema dogovoru subvencirati cijenu u iznosu od 51 do 62 posto u zavisnosti od zone.

Prema riječima ministra saobraćaja u Vladi KS Harisa Lulića studenti će od 1. jula moći koristiti karte za gradski saobraćaj po novim cijenama. Dakle, ukoliko student koristi gradski saobraćaj u prvoj zoni, platit će za jedan mjesec 16 KM, za dvije zone 23, za tri 24,50 i ukoliko se prevozi kroz četiri zone 29,80 KM. To bi značilo da će iznos karata za pola godine, odnosno period od 1. jula do 31. decembra iznositi 93, 138, 147 i za četvrtu zonu 179 maraka.

"Sretna sam što danas imamo neko najbolje rješenje koje smo mogli postići za studente i moram reći da smo imali produktivnu saradnju sa Vladom Kantona Sarajevo i bili ravnopravni partneri kod donošenja ove odluke. U okolnostima u kojim se nalazi studentska populacija nismo dobili idealno rješenje, ali smo ovim prijedlogom dali prvi korak ka borbi za bolje rješenje", rekla je predstavnica Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu Jasmina Dizdarević i dodala: "Bolje od ovoga nismo mogli postići u ovom momentu. Generalni stav studenata nikada neće biti saglasan ovome rješenju, ali imamo jedno racionalno i studentima prihvatljivo rješenje. Pohvalno je to što smo imali razgovore bez pritisaka".

Rješenje koje je postignuto o subvencioniranju karata između Ministarstva saobraćaja i studenata će se naći na stolu Vlade KS koja bi ga trebala potvrditi u četvrtak.

"Odluku smo mogli donijeti na Vladi, ali smo htjeli sa studentima zajedno doći do rješenja. Studenti će biti na vrijeme obaviješteni kada će prevoznici biti tehnički spremni za izdavanje tih karata. Moram naglasiti i to da su zahtjevi prevoznika i studenata bili dijametralno suprotni", rekao je Lulić.

Pojedinačne cijene karata za ovu kategoriju prevoznika su izjednačene sa đačkim kartama, istakli su u Kantonu.

Prije nego što kupe kartu, studenti bi trebali popuniti određeni obrazac, koji već od srijede mogu naći na web-stranici Ministarstva saobraćaja ili na ulazu u zgradu Vlade Kantona Sarajevo.