Apel za uklanjanje vozila
0

GRAS i dalje čisti šine, uključeno još 10 minibusa

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Nakon što je sinoć u kasnim večernjim satima izvršena prva probna vožnja tramvajem na relaciji Čengić-Vila - Baščarija jutros od 5.10 sati pušteni su prvi tramvaji u saobraćaj i dosad nisu zabilježeni veći problemi s tim da saobraćaju otežano, s obzirom na nove snježne padavine, saopćeno je iz GRAS-a.

Na relaciji Čengić-Vila-Ilidža saobraćaju autobusi s polascima svakih tri do četiri minute, a također uključeno je i dodatnih deset minibusa na relaciji Čengić-Vila - Nedžarići i danas će biti nastavljene aktivnosti na uklanjanju snijega i leda s tramvajske pruge od Čengić-Vile prema Ilidži da bi i ova dionica što prije bila stavljena u funkciju.

Prethodnih dana uloženi su nadljudski napori na uklanjanju snježnih nanosa snijega i leda s tramvajske pruge. I u ovoj akciji radnicima GRAS-a pružili su veliku pomoć pripadnici EUFOR-a, Oružanih snaga BiH, jedan broj studenata članova Studentskog parlamenta, zatim ljudi koje je angažovala Civilna zaštitu, te sugrađani koji su se samoinicijativno priključili akciji.

"Svakako najveću zahvalnost dugujemo kolegama iz komunalnog preduzeća Rad, s obzirom na to da bez specijalnih mašina namijenjenih za uklanjanje snježnih nanosa ne bismo mogli učiniti ništa", navode iz GRAS-a.

U funkciji su trolejbuske linije Dobrinja-Trg Austrije, Otoka - Trg Austrije i Otoka- Dobrinja.

Autobuske linije funkcionišu na relacijama Ilidža-Hrasnica, Ilidža -Rakovica, Sutjeska- Vogošća, Sutjeska-llijaš, Sutjeska - Kamenica i Vijećnica - Dobrinja, te minibuske linije na relacijama Park-Jezero i Park- Bare.

"Iako smo bili spremni pustili u funkciji i trolejbusku liniju za Jezero i minibusku liniju za Bolnicu Koševo to dosad još nismo u mogućnosti, s obzirom na to da i dalje postoji problem parkiranih vozila duž trase kuda saobraćaju vozila javnog gradskog prijevoza, a dodatni problem je što su saobraćajnice dosta sužene te je onemogućeno mimoilaženje naših s ostalim vozilima", ističu iz GRAS-a.

Još jednom su apelirali na građane da ukoliko im to nije neophodno ne koriste svoja vozila dok se stanje na saobraćajnicama ne normalizuje da bi dozvolili neometano funkcionirane javnog gradskog prijevoza.

"Danas ćemo pokušati pustiti u saobraćaj i ostale autobuske i minibuske linije gdje god nam to uslovi na saobraćajnicama budu dozvoljavali", stoji u saopćenju iz Službe za odnose s javnošću GRAS-a.