BiH
0

GRAS i Centrotrans povećali broj vozila tokom ramazana

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Rijaset Islamske zajednice pozvao je, između ostalih, preduzeća koja vrše javni gradski prijevoz da se gradski prijevoz u većim urbanim sredinama pojačaju u terminu odlaska i povratka s teravih-namaza (od 22.00 do 24.00 sata) tokom mjeseca posta - ramazana.

Iz Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća "Gradski saobraćaj - GRAS" za Agenciju FENA rečeno je da su i prije ove preporuke povećali broj vozila tokom ramazana.

"Preporuku Rijaseta ispoštovali smo i prije nego je ona stigla. Maksimalan broj vozila je uključen u saobraćaj u svim vidovima prijevoza", istaknula je glasnogovornica GRAS-a Samira Kadić.

Iz Centrotrans-Eurolinesa, preduzeća koje vrši javni gradski prijevoz u Sarajevu na nekoliko lokacija, napominju da se svakodnevno prati povećanje broja putnika na određenim linijama, te se na osnovu toga povećava kapacitet autobusa u skladu s redom vožnje.

"U svakom slučaju ukoliko bude bilo potrebno kompanija Centrotrans-Eurolines je u mogućnosti i svakako da će se prilagoditi stanju na linijama gdje je povećan broj putnika", kazala je u izjavi za Agenciju FENA glasnogovornica Centrotrans-Eurolinesa Aida Smajić.

"S obzirom da ramazan dolazi u periodu s najdužim trajanjem dana, Rijaset Islamske zajednice preporučuje ustanovama, preduzećima i organizacijama da, u granicama objektivnih mogućnosti, građanima dodatno olakšaju uvjete rada tokom ovog mjeseca", navodi se u preporuci Rijaseta.

Preporučili su i javnim komunalnim preduzećima koja vrše usluge snabdijevanja vodom, energentima ili prijevoza da imaju u vidu potrebe građana za ovim uslugama posebno u prediftarskom (16.0 do 21.00) i sehurskom (02.00 do 03.00) vremenu, a u smislu smanjenja ili adekvatne vremenske preraspodjele redukcija, isključenja i slično.

"Cijenimo da će, pokazujući razumijevanje za specifične potrebe građana tokom ramazana, ustanove, preduzeća i organizacije, uz zadovoljstvo uposlenika postići i ugodniju radnu klimu i veću produktivnost", rečeno je iz Rijaseta.