BiH
36

GRAS do sutra mora uplatiti 600.000 KM inače će ostati bez struje

Klix.ba
Zbog izmirenja dijela dugovanja Elektroprivreda BiH nije isključila električnu energiju Skenderiji i Studentskom centru Sarajevo, koja je bila najavljena za jučer, ali će isključiti GRAS-u ukoliko do sutra ne uplati 600.000 KM.

"Elektroprivreda BiH je sa Vodovodom i kanalizacijom Sarajevo postigla usmeni dogovor o uplati 1,1 milion KM koji bi trebalali biti uplaćeni do četvrtka. Također, postignut je i usmeni dogovor da izmirenje obaveza Vodovoda i kanalizacije Sarajevo iz prethodnog perioda bude regulisano obostranim potpisivanjem ugovora o reprogramu duga", navodi se u saopćenju Elektroprivrede.

Ukoliko Vodovod i kanalizacija do četvrtka ne izvrši uplatu dogovorenog iznosa od 1,1 milion KM, uslijediće obustava isporuke električne energije.

"Elektroprivreda BiH obavještava javnost da još uvijek nema dogovora o izmirenju dugovanja KJKP GRAS Sarajevo, koja iznose 3,3 miliona KM i s tim u vezi Elvedin Grabovica, generalni direktor Elektroprivrede BiH podsjeća da ukoliko do četvrtka GRAS ne izvrši uplatu najmanje tri prosječne mjesečne fakture, što je oko 600.000 KM, EPBiH će mu obustaviti isporuku električne energije. KJKP GRAS Sarajevo je u posljednjih pet mjeseci uzvršio uplatu oko 50.000 KM od ukupnog duga koji za taj period iznosi oko 965.000 KM. Porazan je podatak da je za mjesec juni uplaćeno svega 257,19 KM za fakturu u iznosu 186.627,74 KM. Ovakav odnos je nedopustiv i nakon svih naših pokušaja da dogovorom dođemo do rješenja, ne može se više tolerisati", navodi se u saopćenju Elektroprivrede.

"U vezi sa izjavama Suada Zeljkovića premijera Kantona Sarajevo, o navodno politički motiviranim potezima Elektroprivrede i političkim pritiscima, te krajnje nedopustivim i neprimjerenim poređenjima sa osobama odgovornim za najteža ratna dešavanja i stradanja u Sarajevu i BiH, generalni direktor Grabovica dodaje kako su navodi premijera Zeljkovića i napadi na njega i kompaniju koju vodi neutemeljeni i očit primjer politikanstva", stoji u saopćenju.

"Činjenica da je Vlada premijera Zeljkovića od svojih prethodnika preuzela dugovanja javnih preduzeća u iznosu oko dva miliona, a u toku svog mandata ta dugovanja povećala za dodatnih 10 miliona KM, evidentno govori da naše odluke nemaju politički motiv. Sve odluke koje donosimo su samo s jednim ciljem – zaštiti interese Elektroprivrede BiH. Naša poslovna politika ne poznaje diskriminaciju i zaštićene. S toga, pozivam premijera Zeljkovića da ne moli i kleči, već da konačno počne da radi svoj posao jer je to jedini način za rješavanje problema zbog kojih najveću štetu snose građani Sarajeva. S naše strane i dalje će imati sagovornika spremnog za pronalaženje rješenja bez obzira na to što sve naše dosadašnje inicijative i prijedlozi nisu naišli na odziv i spremnost na razgovor", navodi se u saopćenju Elektroprivrede.