BiH
0

Grant USAID-a Grupi za istraživačko novinarstvo

FENA
Američka vlada je putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) dodijelila grant od 375.000 dolara Grupi za istraživačko novinarstvo (JDG) da bi pomogla jačanje mreže za istraživačko novinarstvo jugoistočne Evrope, a koja izvještava o organiziranom kriminalu i korupciji, saopćeno je danas iz USAID-a.

"Organizirani kriminal bez problema prelazi državne i etničke granice. Sad ćemo imati više mogućnosti da pratimo njegovo kretanje" rekao je Drew Sullivan, odgovorni urednik projekta JDG-a.

Brojne studije su pokazale da je organizirani kriminal jedan od najvećih problema u jugoistočnoj Evropi. Korupcija, koja nastaje kao rezultat tog kriminala, minira demokratske procese i tako doprinosi etničkim tenzijama i siromaštvu u cijelom regionu.

Ovaj projekt će povezati novinare jugoistočne Evrope u mrežu, čime će ojačati praksu istraživačkog novinarstva i poboljšati stepen sigurnosti novinara koji rade u ovoj opasnoj oblasti, saopćeno je.

USAID-ova pomoć će osigurati učešće više novinara iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Kosova, Rumunije i Srbije.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva i Centar za istraživačko novinarstvo Rumunije (CRJI) iz Bukurešta rade u partnerstvu s JDG-om, američkom organizacijom koja širom svijeta radi na ključnim pitanjima medijske industrije.

CIN je nagrađivani bh. centar za istraživačko novinarstvo koji je nedavno dobio nagradu "Journalism Integritv Avvard," za 2007. godinu koju dodjeljuje Transparencv International.

CRJI je neprofitna organizacija fokusirana na unaprjeđenje kvaliteta istraživačkog novinarstva. Tokom 2007. godine ove tri organizacije su počele saradnju na Projektu izvještavanja o organiziranom kriminalu i korupciji, koristeći se početnim sredstvima od UN-ovog Fonda za razvoj (UNDP).

JDG, CIN i CRJT su ranije sarađivali u nekoliko međunarodnih projekata istraživačkog novinarstva među kojima su oni koji se bave problemima kao što su trgovina ljudima, šverc oružjem i drogom, eksponirajući korumpriane zvaničnike i kriminalce.

Prvi projekt ove grupe, „Brokeri energije", fokusiran na trgovce električnom energijom u jugoistočnoj Evropi, osvojio je 2007. godine nagradu "Global Shining Light" koju dodjeljuje Globalna mreža za istraživačko novinarstvo, saopćeno je.