Konferencija za medije
0

Granična policija stupa u štrajk zbog smanjenja osnovice plaća?

Piše: Nedim Grabovica
Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com (Foto: N. G./Klix.ba)
Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com (Foto: N. G./Klix.ba)
Predstavnici Sindikata Granične policije BiH su na današnjoj konferenciji za medije upozorili javnost o mogućem štrajku zbog eventualnog smanjenja osnovica za obračun plaća zaposlenih u ovoj instituciji, koju je najavio Ministar finansija BiH Nikola Špirić.

Svevlad Hofman, pomoćnik predsjednika Sindikata, je istakao kako je ova Špirićeva najava apsolutno nezakonita, jer se krši sa osnovnim odredbama Zakona o plaćama i naknadama uposlenih u institucijama BiH.

"Ministartsvo finansija pokušava po ko zna koji put izigrati važeće Zakonske odredbe, što bi bilo krajnje nezakonito, ali i neosnovano. Zbog toga je Upravni odbor Sindikata Granične policije na današnjoj sjednici odlučio koristiti sve oblike sindikalne borbe u skladu sa važećim propisima te smo donijeli i odluku kojom se Upravni odbor proglašava Štrajkačkim odborom, koji će pratiti sve daljnje aktivnosti u vezi sa ovim slučajem, nakon čega ćemo, zavisno od razvoja situacije, donijeti odluku o štrajku", kazao je predsjednik Sindikata Predrag Crnogorac.

Prosječna plaća policajca u Graničnoj policiji BiH iznosi 648 KM, što je minorno s obzirom na funkciju koju obavlja i s obzirom na to da veću plaću ima policajac MUP-a KS, kazao je Hofman.

Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
Ahmed Turčinović, zamjenik predsjednika Sindikata je kazao kako će se eventualnim smanjenjem doći do toga da imamo nezadovoljnog policajca, što nam ni u kom slučaju ne treba.

"Znamo šta znači imati u državi nezadovoljnog i korumpiranog policajca, pogotovo kada BiH teži ka evropskim integracijama, odnosno kada pratimo zemlje regije", kazao je Turčinović.

Na kraju su predstavnici Sindikata podsjetili predsjedavajućeg Predsjedništva Bakira Izetbegovića na njegovu izjavu nakon napada na Američku ambasadu u BiH u oktobru prošle godine, kako će učiniti sve da se položaj policijskih službenika u institucijama BiH poboljša.