BiH
11

Granična policija BiH: Zabranjeno uplovljavanje stranim brodovima u luku Neum

Piše: M. N.
Nakon što je danas američki mali kruzer sa oko 50 putnika vraćen iz Neuma jer mu nije bilo dozvoljeno iskrcavanje putnika, Granična policija BiH oglasila saopćenjem u kojem ističe kako nisu nadležni za izdavanje dozvola za uplovljavanje shodno zaključuju Predsjedništva BiH iz jula 2014. godine.

Na 51. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 23. jula 2014. godine zaključeno je da je isključivo Predsjedništvo BiH nadležno za davanje saglasnosti za uplovljavanje stranih brodova u Neumski akvatorij, te je u zadatak dato Vijeću ministara BiH da na dostavi sveobuhvatnu analizu efekata uplovljavanja brodova u Neumski akvatorij, koja sadrži ocjenu ekoloških, ekonomskih, vanjskopolitičkih, sigurnosnih i odbrambenih aspekata uplovljavanja, sačinjenu od nezavisnih eksperata i resornih institucija BiH. Dok Predsjedništvo ne razmotri tu analizu obustavlja se izdavanje saglasnosti za uplovljavanje stranih brodova.

"U vezi sa odlukom Predsjedništva BiH Opštinsko vijeće Neum, odnosno član interresorne radne grupe ispred Skupštine općine Neum, na sjednici održanoj 01. decembra 2014. godine predložio je zaključak: ?Općina Neum se protivi uplovljavanju stranih brodova u Neum, ratnih, teretnih i putničkih brodova iz ekoloških i ekonomskih razloga'", podsjetili su iz Granične policije BiH.

Odlukom Vijeća ministara BiH o određivanju graničnih prijelaza u Bosni i Hercegovini („Službeni glasnik BiH“ broj 39/12) nije određen i uspostavljen granični prijelaz za pomorski promet u Neumu, što znači da strani brodovi i njihovi putnici ne mogu proći graničnu kontrolu.

"U cilju realizacije prethodno navedenih odluka Predsjedništva BiH, Vijeća ministara BiH i lokalnih organa uprave, Granična policija BiH je provela vanredni kontrolno inspekcijski nadzor u Jedinici granične policije Neum kojim je utvrđeno da se obavljanje graničnih provjera u Neumskom akvatoriju može vršiti samo na način kako je to propisano odredbama Zakona o graničnoj kontroli BiH i Pravilnikom o načinu obavljanja graničnih provjera i unosu podataka u putne isprave. U slučaju postojanja potrebe za obavljanjem graničnih provjera u određenim vremenskim razdobljima ili opravdanim slučajevima, Jedinica granične policije Neum upućuje zainteresirane subjekte na podnošenje zahtjeva shodno odredbama Pravilnika o postupku određivanja privremenog graničnog prijelaza ili Pravilnika o obavljanju i troškovima graničnih provjera na drugom mjestu u slučajevima posebnih i opravdanih razloga", navodi se u saopćenju GP BiH koji potpisuje portparolka ove ustanove Sanela Dujković.

Ističu da je kontrolno inspekcijskim nadzorom naloženo da se svi zainteresirani subjekti obavijeste o zakonskim mogućnostima za vršenje granične kontrole na području Neumskog akvatorija u skladu sa navedenim propisima.

"Granična policija BiH će u saradnji sa nadležnim turističkim agencijama i drugim zainteresiranim subjektima poduzeti sve potrebne mjere kako bi se granične provjere stranih turista za ulazak u BiH mogle vršiti u skladu sa postojećim propisima. Granična policija BiH do ovog trenutka nije službeno obaviještena od nadležnih organa o nalazima i rezultatima rada interresorne radne grupe formirane od strane Vijeća Ministara BiH, koja je zadužena za analizu efekata uplovljavanja brodova u Neumski akvatorij", zaključeno je u saopćenju.

Američki kruzer je zbog višesatnog čekanja napustio luku i pristanište našao u jednoj od hrvatskih luka.