BiH
0

Granična policija BiH u prošloj godini otkrila 2.614 "sumnjivih osoba"

SRNA
Granična policija BiH otkrila je prošle godine pri prelasku granice 2.614 osobe koja su bezbjednosno interesantne ili su za njima nadležni organi raspisali potjernice, raspise o traganju, zabrane prelaska granice i druge potrage.

Broj prelazaka granice ovih osoba veći je za 334 ili 14,65 posto u odnosu na 2011. godine, kada je evidentirano 2.280 prelazaka takvih osoba, rečeno je Srni u Graničnoj policiji BiH.

Prošle godine otkriveno je 1.229 osoba koja se nalaze u bazama podataka po raznim osnovama i za kojima su sudovi, Interpol i druga nadležna tijela raspisala potrage.

Ulazak u BiH prošle godine odbijen je za 2.998 stranih državljana, jer nisu ispunjavali propisane uslove.

U 1.599 slučajeva razlozi odbijanja ulaska u BiH bili su neposjedovanje važeće putne isprave, u 681 neposjedovanje vize za ulazak, boravak i prelazak preko teritorije BiH, u 100 slučaja neposjedovanje dovoljno sredstava za izdržavanje.

Ulazak u BiH u 190 slučaja odbijen je zbog nemogućnost dokazivanja ili pružanja informacija o svrsi namjeravanog boravka, u 82 zbog namjernog davanja pogrešnih podataka koji se tiču prava na ulazak u BiH, dok su 23 lica predočila krivotvorenu ispravu.

U 12 slučaja sumnjalo se da boravak u BiH neće biti korišten u svrhu koju je stranac naveo, dok u 11 slučaja otkriven izostanak dokaza da će stranac obavljati djelatnosti za koje je potrebna radna dozvola.

Prošle godine evidentirana je krivotvorena viza ili dozvola boravka prilikom pokušaja ulaska u BiH kod 17 osoba, dok su mjere protjerivanja, otkaza boravka ili zabrana ulaska na teritoriju BiH izrečene za 55 osoba.

Granična policija BiH otkrila je prošle godine prijetnje bezbjednosti, javnom poretku, javnom redu i miru, javnom zdravlju u BiH ili međunarodnim odnosima u vezi sa 15 osoba, te spriječila ulazak 170 maloljetnika.

Tokom prošle godine na graničnim prelazima izdato je 150 viza.

U ilegalnom prelasku granice BiH otkriveno je 389 lica, što je za 20,06 posto više nego u 2011. godini kada su otkrivena 324 osoba. Prilikom ilegalnog ulaska u BiH otkriveno je 283 lica, a prilikom ilegalnog izlaska 106 osoba.

Od ovog broja, 89 osoba je pokušalo ilegalno da uđe u BiH na graničnim prelazima, dok je 300 lica otkriveno van graničnog prelaza, u graničnom pojasu.

Među otkrivenim osobama 208 su državljani BiH, 35 Srbije, 24 Pakistana, 21 Sirije, 12 sa Kosova, 11 Afganistana, po devet Hrvatske i Alžira, po sedam Crne Gore i Turske, po šest Maroka, pet Indije, po četiri Tunisa, Češke, Somalije i Albanije, po tri Palestine i Libije, po dva Bangladeša i Rusije, po jedno lice iz Slovenije, Njemačke i Rumunije, dok za šest osoba nije utvrđen identitet.

Granična policija BiH u prošloj godini evidentirala je 900 stranih državljana koji su deportovani iz BiH, što je za 351 lice ili 63,93 posto više u odnosu na prošlu godinu.

Razlozi za deportaciju su u 628 slučajeva ilegalan boravak u BiH, u devet izvršenje krivičnih djela u vezi sa opojnim drogama, u pet izvršenje krivičnih djela u vezi sa trgovinom ljudima, u dva izvršenje krivičnih djela krađe, pljačke i prevare i u dva krivično djelo ubistva, silovanje, razbojništvo.

BiH je prošle godine 34 strana državljana izručila u 12 zemalja po raspisanim međunarodnim potjernicama, odnosno po zahtjevima sudova matičnih zemalja, dok su 54 državljana BiH izručena iz 15 zemalja u kojima su uhapšena po međunarodnim potjernicama Interpola, odnosno potragama sudova u BiH zbog počinjenih krivičnih djela.

Granična policija BiH predala je prošle godine nadležnim organima 426 stranih državljana, što predstavlja povećanje za 31,08 posto u odnosu na prethodnu godinu kada je predato 325 osoba.

Od ovog broja, Službi za poslove sa strancima BiH je predato 290 stranaca, Upravi za indirektno oporezivanje četiri, dok su ostalim tijelima predate 132 osobe.

Razlozi za predaju stranih državljana u 288 slučajeva su prekoračenje ili ilegalan boravak, 134 hapšenja po potragama, dok je kod četiri osobe riječ o carinskom prekršaju.

U prošloj godini nastavljen je trend smanjenja saobraćaja lica i prevoznih sredstava preko granice BiH, tako da je registrovan prelazak 39.329.623 osobe, od čega na ulazu 19.830.628, a na izlazu 19.498.995.

Prilikom pokušaja ulaska ili izlaska iz BiH vraćen je određeni broj vozila, jer nisu imala propisanu dokumentaciju za prelazak granice.

Sa graničnih prelaza prošle godine je vraćeno 6.584 vozila, od čega pri pokušaju ulaska u BiH 6.260, a pri pokušaju izlaska 324.

Razlozi njihovog vraćanja su uglavnom neposjedovanje zelenog kartona ili osiguranja u 4.962 slučaja, neposjedovanje dokumentacije o vozilu ili zapisnika o oštećenju motornog vozila u 818 slučajeva, neposjedovanje dokumentacije za obavljanje prevoza roba i putnika u međunarodnom prometu u 244 slučaja.