BiH
0

Granična policija BiH: Privremeno suspendirana dvojica policijskih i jedna državna službenica

FENA
Direktor Granične policije BiH Zoran Galić u ponedjeljak je donio rješenja kojim se privremeno suspendiraju policijski službenici S. H. i F. I. sa zadataka i dužnosti koje obavljaju u Graničnoj policiji BiH do okončanja kaznenog postupka ili do okončanja krivične istrage.

Također, u skladu sa Zakonom o upravi i Zakonom o državnoj službi u institucijama BiH, Galić je donio rješenje kojim se od 1. decembra suspendira državna službenica N. P. s poslova i zadataka koje obavlja u Graničnoj policiji BiH zbog postojanja osnova sumnje da je počinila kazneno djelo "zloupotreba položaja ili ovlaštenja" iz člana 220. stav 1. KZ BiH.

U cilju objektivnog informiranja javnosti ističemo da je donošenju rješenja prethodila naredba o provođenju istrage protiv spomenutih službenika od strane Tužilaštva BiH koju je Granična policija BiH zaprimila 28. novembra zbog postojanja osnova sumnje da su policijski službenici počinili kazneno djelo "udruživanje radi činjenja kaznenih djela" iz člana 249. stav 1. KZ BiH a u vezi s kaznenim djelom "zloupotreba položaja ili ovlaštenja" iz člana 220. stav 1 KZ BiH.

Prethodno je Ured za profesionalne standarde i unutrašnju kontrolu Granične policije BiH dostavio prijedlog za određivanje mjere privremene suspenzije do okončanja kaznenog postupka ili do okončanja krivične istrage na osnovu člana 112. Zakona o policijskim službenicima BiH, a u vezi sa članom 114. stav 3. Zakona o policijskim službenicima BiH za policijske službenike S. H. i F. I.

Cijeneći da bi bilo štetno po Graničnu policiju BiH da ovi službenici i dalje ostanu na dužnosti u ovom policijskom organu, donesena su gore spomenuta rješenja, saopšteno je iz GP BiH.