BiH
1

Granična policija BiH nastavlja štrajk

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Na današnjoj sjednici Štrajkačkog odbora Sindikata Granične policije Bosne i Hercegovine jednoglasno je donesena odluka o odbacivanju prijedloga Pregovaračkog tima Vijeća ministara BiH te odluka da Granična policija nastavlja štrajk.

Ovo je večeras za Fenu potvrdio dopredsjednik Sindikata Granične policije BiH Svevlad Hoffman koji je pojasnio da je prijedlog odbačen jer on ne nudi rješenja za razloge zbog kojih je i pokrenut štrajk 30. aprila.

Sindikat je ostao pri stajalištu, koje je za Fenu jučer i kazao Hoffman, da ponuđeni prijedlozi tretiraju naredne godine, a Sindikat želi razgovarati samo o trenutnom stanju koje se tiče smanjenja plata i toplog obroka uposlenika Granične policije BiH.

"Možemo razgovarati samo o trenutnom više nego teškom položaju većine policijskih službenika u Graničnoj policiji čiji je radni status ispod granice egzistencijalnog minimuma", dodao je Hoffman.

Potvrdio je i da je o odluci ovog Sindikata obaviješten Pregovarački tim Vijeća ministara BiH te da očekuju skori nastavak pregovora s Vijećem ministara.

"S obzirom na okolnosti koje su mi poznate sumnjamo i u izvršnost postignutog dogovora i danas potpisanog sporazuma između Pregovaračkog tima Vijeća ministara BiH i Reprezentativnog sindikata državnih i policijskih službenika i zaposlenih u institucijama BiH", kazao je.

Hoffman ističe da je Sindikat Granične policije dobio zvanične dopise od predstavnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i predstavnika SIPA-e (koji su dio Reprezentativnog sindikata) da oni nisu konsultirani niti je za njih taj sporazum obavezujući.

Na današnjoj sjednici Štrajkački odbor dao je odobrenje pregovaračkom timu da se, kada se procjeni da su takve radnje zakonom zasnovane, krene u pokretanje krivičnog postupka protiv odgovornih u Vijeća ministara BiH za korupcijske radnje koje su na štetu Sindikata Granične policije.

Sindikat Granične policije stupio je u štrajk zbog smanjenja plata od 4,5 posto i smanjenja toplog obroka.