BiH
0

Granična policija BIH: Koordinirana operacija "Rosa"

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Pod pokroviteljstvom DCAF-ovog Programa granične sigurnosti, od 14. do 23. decembra ove godine realizirana je koordinirana operacija "Rosa 2015", a provedena je na graničnim prijelazima u Srbiji, Albaniji, Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Granične policije BiH.

Nosilac aktivnosti u BiH bio je GPBiH na međunarodnim graničnim prijelazima: Orašje, Gradiška, Karakaj, Zupci i Izačić.

Cilj operacije bio je detaljnija kontrola dokumenata koji se koriste za prelazak državne granice na drugoj liniji provjera i, u vezi s tim, otkrivanje falsificiranih i nevažećih dokumenata.

U okviru operacije ''Rosa 2015'', policijski službenici Granične policije BiH u 2.675 slučajeva uradili su dodatnu graničnu kontrolu dokumenata na drugoj liniji provjera. Odbijen je ulazak u BiH za devet osoba s područja Bjelorusije, Srbije, Moldavije i Kosova. Otkrivena je lična karta koju potražuje Interpol i nevažeća putna isprava BiH. Tokom operacije otkriven je državljanin Mađarske koji je boravio u BiH bez potrebnog odobrenja, kao i 115 komada sportske opreme za koju vlasnici nisu posjedovali potrebnu carinsku dokumentaciju.

Operacijom "Rosa" potvrđeno je da su policijske agencije zemalja zapadnog Balkana sposobne i spremne sarađivati i ostvariti konkretne operativne rezultate, navodi se u saopćenju.