BiH
0

Granica s Hrvatskom postaje granica između BiH i EU

FENA
Šef Odsjeka za Evropsku uniju u Ministarstvu vanjskih poslova BiH Amer Kapetanović pozdravio je odluku Evropske komisije da Vijeću Evropske unije preporuči zatvaranje preostalih poglavlja i određivanje datuma za ulazak Hrvatske u EU 1. januara 2013. godine.

On je u izjavi Feni istaknuo da, premda ova procedura još nije završena jer se očekuje potvrda Vijeća EU na nivou ministara i Evropskog vijeća na nivou šefova država i vlada, sama činjenica da je Evropska komisija donijela ovakvu odluku govori o ogromnom napretku koji je napravila Hrvatska na putu ka punopravnom članstvu.

  • Ulazak Hrvatske u EU sigurno će potaknuti evropsku dinamiku u regionu, što je za BiH, kao najbližeg susjeda Hrvatske, izuzetno važno. Pruža nam se neponovljiva šansa da kao najbliži susjedi iskoristimo pozitivna iskustva priprema Hrvatske za članstvo, kaže Kapetanović.

On se nada da će na krilima ovog historijskog postignuća, Hrvatska prije prijema u punopravno članstvo iznaći snage i volje da u duhu dobrosusjedskih odnosa s BiH razriješi otvorena bilateralna pitanja, posebno pitanja vezana za granicu i imovinskopravne odnose.

Kapetanović je na kraju podsjetio da BiH i Hrvatska dijele najdužu granicu u regionu od 932 kilometra, a sutra će to biti granica između BiH i Evropske unije.