BiH
12

Granica između BiH i EU nasred ulice u Metkoviću

Klix.ba
Foto: Deutsche Welle
Foto: Deutsche Welle
Na periferiji Metkovića nalazi se ulica Marka Marulića. S jedne njene strane je Bosna i Hercegovina, a s druge Hrvatska. Tamošnji stanovnici svakodnevno i po više puta prelaze ulicu, odnosno granicu, i nemaju osjećaj da prelaze iz jedne zemlje u drugu.

Autor reportaže Deutsche Wellea razgovarao je sa stanovnicima ove ulice koji su primorani sa sobom uvijek nositi pogranične propusnice i pokazivati ih graničnim policajcima.

Petra Pavlović čim izađe na ulicu iz dvorišta bakine kuće uđe u Evropsku uniju. Davor i njegova majka Jadranka Dominiković žive na južnoj strani ulice, u Hrvatskoj, ali svaki put kad pređu ulicu uđu u BiH.

"Kada se igram sa kćerkom stalno prelazim s jedne strane ulice na drugu", kaže Davor, objašnjavajući ovu neobičnu situaciju.

Iako nema graničnih oznaka, Davor tačno zna gdje je granica - na ivičnjaku susjednog dvorišta.

Ipak, u ovoj ulici se živi normalno, samo što malo češće patrolira policija. Jadranka kaže da stanovnike ulice Marka Marulića policajci uglavnom poznaju i ne traže im propusnice.

Komandir granične policije u ovom gradu Zoran Pulić objasnio je kako rješava ovaj izazov za policiju.

"Ja sam kao načelnik stanice tamo u tom pograničnom području i u ulici Marka Marulića postavio sve stare, iskusne policajce, koji poznaju lokalno stanovništvo. Nisam stavio neke iz Slavonije, koji su došli prije mjesec dana, da ne bi ljude maltretirali. I to ide normalno, sasvim normalno. A krijumčare mi istresamo, pretresamo, oduzimamo im robu, mi imamo svoje evidencije, radi se, zapljenjujemo robu od krijumčara i u ulici Marka Marulića. Znači, zabrinuti trebaju biti krijumčari, a normalni ljudi neka žive normalno", poručio je.

On jednom mjesečno s kolegama iz BiH i stanarima ulice održava sastanke na kojima razgovaraju o rješavanju problema.