BiH
0

Granica EU neće ometati saradnju biskupa BiH i Hrvatske

SRNA
Franjo Komarica (Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Franjo Komarica (Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Nadbiskup đakovačko-osiječki Marin Srakić, tokom otvaranja zajedničkog zasjedanja Biskupske konferencije BiH i Hrvatske biskupske konferencije u Sarajevu, izrazio je uvjerenje da granice EU neće ometati ili čak onemogućiti dalju saradnju biskupa dvije zemlje.

Zajedničkim zasjedanjem Biskupske konferencije BiH i Hrvatske biskupske konferencije, koje je počelo večeras u Sarejavu, predsjedavaju biskup banjalučki Franjo Komarica i nadbiskup đakovačko-osiječki Marin Srakić.

Riječi dobrodošlice na početku zasjedanja uputio je domaćin, kardinal Vinko Puljić koji je  podsjetio da je posljednje zajedničko zasjedanje u Sarajevu održano 2006. godine, prenosi Katolička tiskovna agencija (KTA). 

Dnevnim redom zasjedanja predviđeno je da biskupi saslušaju izvještaje o aktuelnoj situaciji u Papinskom hrvatskom zavodu svetog Jeronima u Rimu, o Sedmici solidarnosti s crkvom i ljudima u BiH, kao i izvještaj o radu na planu liturgijskih tekstova.

Na kraju zasjedanja, sutra u 12.30 sati, biće održana konferencija za novinare u zgradi Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog kojoj će prisustvovati predsjednici Biskupske konferncije BiH i Hrvatske biskupske konferencije, biskup Komarica i nadbiskup Srakić.