BiH
1

Granate sa Trešnjevog panja prebačene u Glamoč

SRNA
Dio nađenih granata kod Tešnja (Foto: Klix.ba)
Dio nađenih granata kod Tešnja (Foto: Klix.ba)
Pripadnici Oružanih snaga BiH, po naređenju Predsjedništva BiH, transportovali su i uskladištili municiju i minsko-eksplozivna sredstva sa lokaliteta Trešnjev panj na području vojnog poligona Glamoč, potvrdila je Srni portparol Ministarstva odbrane BiH Uma Sinanović.

"Predsjedništvo BiH, postupajući po prijedlogu ministra odbrane BiH Zekerijaha Osmića, 8. novembra donijelo je odluku o upotrebi resursa Oružanih snaga BiH za uklanjanje i skladištenje pronađene municije na lokalitetu Trešnjev panj u opštini Tešanj", podsjetila je Sinanović.

Ona je naglasila da je za njihovo uskladištenje izabran poligon Glamoč, zbog specifičnosti pronađene municije i minskoeksplozivnih sredstva, radi smanjenja rizika po stanovništvo i imovinu građana.

"Granate i minsko-eksploziva sredstva su sada pod nadzorom Oružanih snaga BiH. Kada nadležni sudski organi donesu konačnu odluku o daljoj sudbini uskladištene municije i minsko-eksplozivnih sredstava, ministar Osmić će postupiti u skladu sa zakonom i eventualno potrebnim odlukama Predsjedništva BiH", dodala je Sinanović.

Na lokalitetu Trešnjev panj pripadnici MUP-a Zeničko-dobojskog kantona su 1. novembra, nakon dojave građana, pronašli 652 projektila za bestrzajni top.