Svjedok na suđenju Mladiću
3

Granate koje su padale na Sarajevo bile su proizvedene u Srbiji

Klix.ba
Ratko Mladić
Ratko Mladić
Istražitelj sarajevske policije Ekrem Suljević posvjedočio je na suđenju Ratku Mladiću da su minobacačke granate Vojske Republike Srpske (VRS) koje su 1994. i 1995. godine pogađale Sarajevo bile proizvedene u Srbiji, prenosi BIRN - Justice Report.

Suljević je izjavio da je, analizom natpisa ugraviranih na stabilizatorima projektila pronađenim 1995. poslije šest eksplozija u Sarajevu, bilo utvrđeno da su granate proizvedene u fabrici “Krušik” u Valjevu između 1993. i 1995. godine.

Četiri granate bile su proizvedene 1995. – iste godine kada su i eksplodirale u Sarajevu – precizirao je svjedok, koji je sprovodio istrage o 17 minobacačkih i artiljerijskih napada na grad.

Mladića, koji je tada bio komandant VRS-a, optužnica tereti za teror nad civilima u Sarajevu stalnim granatiranjem i snajperskim djelovanjem. On je optužen i za genocid u Srebrenici i još sedam opština, progon Bošnjaka i Hrvata i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Komentarišući fotografije ostataka raketnih motora koje su istražitelji načinili, Suljević je potvrdio da je VRS za napade koristila i modifikovane avio-bombe na raketni pogon.

Nakon što su mu tužioci pokazali fotografije velikih buradi snimiljene u Ilijašu 1996. godine, poslije rata, svjedok je kazao da je VRS burad od 200 litara punila eksplozivom i na njih montirala točkove, a zatim bi ih “skotrljala ka naseljenom mjestu” sa brda oko grada.

Mladićev branilac Branko Lukić je u unakrsnom ispitivanju pitao Suljevića da li su ta burad korišćena za “čišćenje minskih polja”, ali je svjedok to negirao.

Suljevićevu izjavu da nikada nije učestvovao u istrazi o napadu na vojnu metu u Sarajevu, Lukić je propratio pitanjem da li je istraživao eksplozije blizu linije fronta.

“Znalo se desiti da je došlo do stradanja civila par stotina metara od linije razdvajanja”, odgovorio je Suljević.

Mladićev branilac sugerisao je, potom, da su u civilnim kućama bili pripadnici Armije BiH (ABiH), na šta je svjedok uzvratio da “nema takva saznanja”, napominjući da su “civili najčešće stradali van objekata”.

Branilac Lukić sugerisao je i da je napad VRS-a modifikovanom avio-bombom na zgradu TV Sarajevo bio atak na vojni cilj, predočavajući Suljeviću spomen-ploču tada poginulom pripadniku obezbjeđenja koju su podigli “saborci iz Treće čete”.

Upitan da li je znao da je ABiH obezbjeđivala zgradu televizije, Suljević je odgovorio da je to, koliko zna, činila policija.

Unakrsno ispitivanje Suljevića, Mladićev branilac završiće u utorak, 12. februara.