General Ruperth Smith
0

"Granata na Markale ispaljena s pozicija Vojske RS-a"

FENA
Treći dan svjedočenja na suđenju Radovanu Karadžiću, Rupert Smith, nekadašnji zapovjednik mirovnih snaga UN-a u Sarajevu, ponovio je u četvrtak da je granata koja je pala na pijacu Markale ispaljena s pozicije Vojske Republike Srpske.

Smith je tokom unakrsnog ispitivanja kazao da su istražni timovi UNPROFOR-a zaključili da je "izvan svake razumne sumnje" minobacačka granata koja je 28. augusta 1995. godine na Markalama ubila 43, a ranila više od 70 osoba, ispaljenja s pozicija Vojske Republike Spske (VRS), te da je nakon ovog incidenta on pozvao NATO da izvrši vazdušne udare na vojne mete bosanskih Srba.

"Tačno je gospodine Karadžiću da sam 28. augusta u kasnim večernjim satima donio odluku da krenemo s bombardovanjem položaja VRS-a. Nakon granatiranja Markala, mislim da je ovo bila jedina odluka koju smo mogli da provedemo i srpska strana je na to bila upozorena", objasnio je Smith.

Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske i vrhovni komandant njenih oružanih snaga, optužen je za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995. godine. Prema optužnici, Karadžić se tereti i za kampanju snajperskog djelovanja i granatiranja Sarajeva s ciljem širenja straha među civilnim stanovništvom, tokom koje su ubijene i ranjene hiljade civila.

U nastavku ročišta optuženi Karadžić je uložio niz dokumenata, među kojima je izvještaj američkog balističara o granatiranju Markala, odbijajući da navede puno ime i prezime osobe koja je ovaj izvještaj sačinila.

"Gospodine Smith, ja ovdje imam izvještaj američkog istražitelja koji je potpuno suprotan od vašeg i u kojem se navodi da granata koja je ispaljena na Markale nije mogla da dođe sa srpskih položaja, jer smo se nalazili na visini s koje se taj dio grada uopšte ne vidi", kazao je Karadžić.

Ove navode Smith nije želio komentaristi, navodeći da je UNPROFOR, prema njegovom mišljenju, dobro obavio svoj posao.

Tokom unakrsnog ispitivanja Karadžić je govorio i da NATO nije bombardovao samo vojne položaje VRS-a, već da su u augustu 1995. godine gađane i putne komunikacije, kao i okolna sela, gdje su, kako je rekao, ranjeni civili, a jedno dijete poginulo.

Na ovaj komentar general Smith je odgovorio da za tako nešto prvi put čuje, ali da je siguran da je NATO gađao samo vojne ciljeve i skladište oružja, koje se možda nalazilo blizu naseljenih područja.

"Upravo tako, generale. To i ja sve vrijeme pokušavam da kažem za Sarajevo. I mi smo gađali tamo samo vojne ciljeve, a nas optužuju za ubistvo hiljade civila", kazao je Karadžić.

Smith je sa svjedočenjem počeo 8. februara, a nastavak unakrsnog ispitivanja zakazan je za 11. februar, javio je BIRN Justice Report.