Turkušić na suđenju Karadžiću
0

"Granata na Markalama ispaljena s Trebevića"

FENA
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Svjedok Tužilaštva na suđenju Radovanu Karadžiću kazao je da je granata koja je pala na pijacu Markale u augustu 1995. godine ispaljena s planine Trebević, na kojoj su bili položaji bosanskih Srba.

Emir Turkušić, nekadašnji pripadnik Kontradiverzantske zaštite Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) BiH koji je vršio uviđaje nakon incidenata granatiranja Sarajeva, govorio je o masakru na sarajevskoj pijaci Markale 28. augusta 1995. godine, kada su, prema navodima optužnice, poginule 43 osobe i 74 ranjeno.

Tužilaštvo smatra da je granata ispaljena s Trebevića, teritorije pod kontrolom Vojske Republike Srpske (VRS).

"To je jedan od brojnih masakara koji su - po mom dubokom uvjerenju - izvršeni namjerno. To je ciljani teror, zastrašivanje i pritisak na naše vlasti da budu popustljivije u pregovorima i da se obeshrabri ukupno stanovništvo", kazao je Turkušić.

Svjedok je kazao da mnoge činjenice navode da je projektil ispaljen s udaljenosti od preko 2.500 metara, te da su, zbog tačnosti i objektivnosti, smjer paljbe određivali svi članovi tima nezavisno jedan od drugog.

"Ja sam i onda bio siguran, ali sada, 15 godina poslije, još više, vidjevši brojne izvještaje raznih stručnjaka. Vrlo preciznom analizom je potvrđen ugao koji smo mi odredili. (...) To je defitivni dokaz da je ispaljenje došlo s teritorije koju su kontrolisali bosanski Srbi", kazao je Turkušić.

Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske i vrhovni komandant njenih oružanih snaga, tereti se za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata u BiH od 1992. do 1995. godine.

Optuženi je tokom unakrsnog ispitivanja izjavio kako je stav odbrane da je "priča oko granatiranja Markala inscenirana da bi se dobilo NATO bombradovanje“, te da su za tu svrhu donošeni "leševi s fronta, prema kojima se ljudstvo ponašalo bez trunke poštovanja".

"Ne slažem se. To da su ljudi bacani na automobile objašnjavam monstruoznošću ovog rata, mi smo koristili sve što može funkcionisati. Trpali smo ljude u automobile jer nismo imali šta drugo, mogli smo i u kombije, da smo ih imali, ali i oni su gađani snajperski", odogovorio je svjedok.

Tužilaštvo Karadžića tereti za 15 incidenata granatiranja Sarajeva, od kojih je trećina izvedena modifikovanim aviobombama s položaja VRS-a.

Turkušić je kazao da su aviobombe padale na najgušće naseljeni dio grada kako bi se "sijao strah i panika“.

"U jednom periodu dešavao se veliki broj napada modificiranim aviobombama i mi smo uredno skupljali te ostatke i analizirali. Aviobombe su namijenjene da ubiju, razruše i zastraše", kazao je Turkušić, te dodao da nikada nije došao do saznanja da je Armija BiH koristila aviobombe.

Na ovom ročištu okončano je unakrsno ispitivanje zaštićenog svjedoka KDZ 485, bivšeg inspektora za krvne delikte pri Centru službi bezbjednosti (CSB) Sarajevo, koji je govorio o granatiranju naselja Alipašino polje modifikovanim aviobombama.

Zaštićeni svjedok KDZ 485 sa svjedočenjem je počeo 3. novembra ove godine.

Karadžić je svjedoku predočio borbeni izvještaj Armije BiH u kojem se navodi da je iz jedne pogođene zgrade izvučeno tijelo borca, za šta je svjedok kazao da mu nije poznato, te da to ne stoji u njegovom izvještaju s uviđaja, javio je BIRN - Justice Report.