BiH
0

Grahovac i Hećo s predstavnicima “Mittal Steela”:

FENA
Zamjenik premijera i ministar za kulturu i sport u Vladi FBiH Gavrilo Grahovac, koji po ovlaštenju zamjenjuje federalnog premijera u odsutnosti, danas je razgovarao s generalnim direktorom Mittal Steela M. K. Srinivasanom i predstavnikom kompanije za odnose s bh. institucijama Seidom Kapetanovićem, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Povod ovom sastanku u sjedištu Vlade FBiH, kojem je prisustvovao i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo, jeste još nepostignuti dogovor menadžmenta i Sindikata ove kompanije o najnižoj cijeni rada zbog čega je za sutra najavljen generalni štrajk.

Predstavnici Mittal Steela upoznali su članove Vlade FBiH da je menadžment kompanije u pregovorima sa Sindikatom ponudio najnižu cijenu rada od 2,18 KM i da je to maksimalan iznos koji kompanija u ovoj situaciji bez posljedica za poslovanje i rentabilnost proizvodnje može podnijeti, što su pokazale i izvršene analize.

Gavrilo Grahovac i Vahid Hećo naglasili su potrebu da se s predstavnicima Sindikata postigne kompromisno rješenje kako ne bi došlo do najavljenog generalnog štrajka radnika i obustave proizvodnje, što bi i za kompaniju i za radnike imalo neželjene posljedice.

Predloženo je menadžmentu kompanije da u analizi troškova poslovanja u obzir uzmu i najavljene Vladine izmjene Zakona o dobiti, Zakona o dohotku i Zakona o doprinosima koje će u znatno povoljniji položaj dovesti i ovu kompaniju kao izvoznika.

S druge strane, predstavnicima Sindikata Mittal Steela se sugeriše da izvrše dodatnu analizu svojih zahtjeva i njihovo usklađivanje s realnim mogućnostima kompanije.