BiH
0

Gradu Sarajevu uručen Zlatni golub mira

FENA
Gradu Sarajevu je večeras na svečanoj ceremoniji u Gradskoj upravi uručen Zlatni golub mira povodom obilježavanja 60 godina od donošenja Povelje o ljudskim pravima UN-a.

Ovaj golub je jedan od njih 30, koji simboliziraju 30 članova iz Povelje o ljudskim pravima, a koje je izradio njemački umjetnik Richard Hiilinger. On je kao simbol mira uručio goluba gradonačelniku Friedrichshafena Josefu Buchelmeieru povodom dugogodišnjih partnerskih odnosa sa Gradom Sarajevom.

Nakon što se pet sedmica nalazio u švicarskom gradu Heidenu, večeras je načelnik tog grada Norbert Naff svečano predao Zlatnog goluba mira gradonačelnici Sarajeva Semihi Borovac.

Gradonačelnik pobratimskog grada Friedrichshafena kazao je na svečanosti kako je Povelja o ljudskim pravima UN-a, donesena prije 60 godina, poklon ljudima koji ni do danas nije izgubio ništa od svog značaja i vrijednosti.

On je istaknuo kako grad i općine imaju važnu ulogu u poštivanju ljudskih prava i čine osnovu od koje treba početi s njihovom primjenom. Tako je i nastala ideja da ovaj golub "putuje" u bratske gradove i širi ideju o ljudskim pravima.

S obzirom na to da je Sarajevo dobilo 29-og od 30 golubova mira, gradonačelnik Buchelmeier je citirao 29. član Povelje koji upravo ukazuje na obavezu općina i gradova da njeguju ljudska prava.

Načelnik Hidena Norbert Naff kazao je kako golub mira, koji u kljunu nosi maslinovu grančicu, obavezuje one kojima se uručuje da se na poseban način angažiraju na poštivanju ljudskih prava.

Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac kazala je da uručenje goluba mira Sarajevu znači veliko priznanje za Grad, dodajući kako ovaj golub pripada građanima Sarajeva.

Borovac je navela da se na ovaj način ona obavezuje da će dalje širiti poruke mira i apelirati na sve organe vlasti u našoj zemlji da istinski primjenjuju ljudska prava.

  • Zlatni golub mira trebalo bi da "proleti" kroz nekoliko gradova BiH, gdje će odnijeti poruke mira i povezati gradove u našoj državi na putu bolje budućnosti - poručila je gradonačelnica Sarajeva.