BiH
0

Gradsko vijeće Grada Sarajeva danas o ugrožavanju ustavnog položaja grada

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Vijećnici Gradskog vijeća Grada Sarajeva danas će na vanrednoj sjednici raspravljati o ugrožavanju ustavnog položaja Grada Sarajeva.

Iz Gradske uprave navode da je dugogodišnje neustavno urušavanje pozicije i funkcija Grada Sarajeva sada već doseglo takve razmjere da je u potpunosti proizvedena, kako ugroženost ustavnog položaja Grada Sarajeva, tako i ugroženost svake mogućnosti opstanka Grada Sarajeva kao nivoa vlasti, odnosno institucije glavnog grada BiH i FBiH, te jedinice lokalne samouprave na koju, neupitno je, imaju pravo građani grada Sarajeva.

Naglašavaju da je Kanton Sarajevo obavezan da planira finansijska sredstva u Budžetu Kantona za projekte Grada Sarajeva, jer se oni realizuju u interesu građana grada Sarajeva koji ne smiju biti uskraćeni za svoja prava, a niti, neustavnim djelovanjem, isključeni iz finansijskih obaveza Kantona Sarajevo.

Također ističu da je Federacija BiH obavezna da izjednači Grad Sarajevo sa svim ostalim jedinicama lokalne samouprave u sistemu finansiranja s jedinstvenog računa, naročito vodeći se ustavnim odredbama o ustavnom položaju i funkcijama Grada Sarajeva, koji je i glavni grad FBiH i jedinica lokalne samouprave.

Na današnju sjednicu su pozvani predsjednici političkih stranaka koje participiraju u Gradskom vijeću: predsjednik SDPBiH Nermin Nikšić, predsjednik SDA Bakir Izetbegović, predsjednik NS Predrag Kojović, predsjednik SBBBiH Fahrudin Radončić, predsjednik SBiH Amer Jerlagić i drugi.

Također su pozvani i predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta BiH Edin Mušić, predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta BiH Lidija Bradara i predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Sejo Bukva.

Istog dana bit će održana i redovna sjednica na kojoj će vijećnici između ostalog raspravljati o Prijedlogu Odluke o razrješenju i izboru članova radnih tijela Gradskog vijeća Grada Sarajeva, Prijedlogu Odluke o dodjeli u zakup poslovnih zgrada i prostorija Grada Sarajeva, Prijedlogu Odluke o izmjeni i dopunama Odluke o osnivanju Pravobranilaštva Grada Sarajeva te Prijedlogu Odluke o pokretanju i realizaciji Projekta „Decembar u Sarajevu“.