BiH
18

Gradski odbor SDA Tuzla o izbornim malverzacijama: Brojanje glasova nije bilo regularno

Piše: A. B.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Predsjednik Gradskog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Tuzla Sabahudin Imamović za Klix.ba kaže da je prilikom prebrojavanja glasova za Lokalne izbore 2016. godine došlo do različitih malverzacija u Tuzli.

Prema njegovim riječima, za razliku od dosadašnjih izbora, na posljednjim Lokalnim su već dan kasnije bili poznati rezultati, odnosno broj mandata.

"Ove izbore je pratio totalni haos, nesnalaženje komisije, loša obuka biračkih odbora, a vidio sam i kako izgledaju određeni obrasci koji nisu bili regularni. Prilikom unosa pojedinačnih glasova, primijećene su različite malverzacije, gdje su jednom našem kandidatu umjesto 36 upisali šest glasova. S obzirom na to da na području Tuzlanskog kantona Socijaldemokratska partija (SDP) ne može ostvariti većinu, htjeli su 'ugurati' Našu stranku jer im treba većina u Vijeću", kazao je Imamović te dodao da postoje informacije da Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) prikuplja informacije i izvještaje o navedenom, ali još se ništa ne može sa sigurnošću tvrditi.

Imamović kaže da je na osnovu prebrojanih glasova bilo izvjesno da SDP u Gradskom vijeću neće imati većinu te da su prema njegovim saznanjima inspektori već primili dokazni materijal o izbornoj prevari, tačnije krađi glasova pojedinih političkih partija. On kaže kako je utjecaj politike na izborni proces očigledan te da je došlo do ozbiljnog narušavanja pravila izbornog procesa.

Naš portal kontaktirale su i osobe (imena poznata redakciji) koje sumnjaju na regularnost prebrojavanja glasova u Živinicama. Oni navode da su članovi biračkih odbora i osobe koje su učestvovale u brojanju dopisivale glasove pojedinim političkim kandidatima ili strankama.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova TK su nam kazali da nisu imali nikakvih prijava o izbornoj krađi u Tuzli. Iz Centralne izborne komisije BiH također nisu mogli potvrditi ove navode.