BiH
171

Gradski odbor SDA će za gradonačelnika Tuzle predložiti Haruna Avdagića

Piše: A. K.
Harun Avdagić
Harun Avdagić
Gradski odbor Stranke demokratske akcije Tuzla donio je odluku da za poziciju gradonačelnika Tuzle na predstojećim lokalnim izborima u oktobru ove godine predloži Haruna Avdagića.

Konačnu odluku o ovome trebaju donijeti Kantonalni odbor i Predsjedništvo stranke, a ukoliko prijedlog dobije "zeleno svjetlo" uskoro će uslijediti zvanično objavljivanje kandidature.

"Građanke i građani ovog grada trebaju gradonačelnika koji će osluškivati njihove potrebe, znati odmjeriti prioritete tako da svi budu podjednako zadovoljni, gradonačelnika kojem će biti važno njihovo mišljenje", kaže Avdagić, inače ljekar u Klinici za kardiovaskularne bolesti Univerzitetsko-kliničkog centra u Tuzli.

Predsjednik Gradskog odbora SDA Tuzla Sabahudin Imamović za Klix.ba kaže da je Avdagić ugledni tuzlanski ljekar koji posjeduje znanje i energiju da može uspješno obnašati funkciju za koju se kandiduje.

"Gradski odbor SDA Tuzla je jednoglasno dao podršku doktoru Harunu Avdagiću kao kandidatu za gradonačelnika. Iza njega u potpunosti stoji Gradski odbor stranke i nadamo se pozitivnom ishodu", ističe Imamović.

Iako je prije nekoliko mjeseci najavljen zajednički nastup SDA i SBB-a na predstojećim lokalnim izborima u Tuzli, Avdagić nije zajednički kandidat ove dvije stranke.

Naime, pregovori između ove dvije stranke su u prekidu, s obzirom da iz SDA ne žele prihvatiti ime koje se u javnosti pojavilo kao mogući kandidat za gardonačelnika Tuzle ispred SBB-a, a riječ je o aktuelnom ministru zdravstva Tuzlanskog kantona Bahrudinu Hadžiefendiću.

"Pregovori su trenutno zaustavljeni, a ukoliko budu nastavljeni sve varijante su u opticaju. Nikad nije bilo rečeno da kandidat mora biti iz SBB-a, nego je trebalo da se dogovorimo. Međutim, desilo se to da se u javnosti pojavilo jedno ime puno ranije nego što smo se dogovorili", istakao je Imamović.

Za sada nije poznato da li će SBB podržati Avdagića kao kandidata, ili će ipak na narednim lokalnim izborima u Tuzli nastupiti sa vlastitim kandidatom čije ime u javnosti još uvijek zvanično nije objavljeno.