BiH
12

Gradski komunalni inspektor Sarajeva radi bez fotoaparata i vozila

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vijećnici Gradskog vijeća Grada Sarajevo danas su raspravljali o ovogodišnjem Izvještaju o vršenju komunalnog inspekcijskog nadzora, koji većinom glasova vijećnika nije podržan.

Usvojen je zaključak po kojem se gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić zadužuje da što prije završi proces javne nabavke obrazaca za prekršajne naloge, kao i da se ostvare drugi uvjeti nužni za rad gradskog komunalnog inspektora.

Kao predsjednik Odbora za budžet , vijećnik Jusuf Lošić (SDA) kazao je da je „razočaran radom gradskog inspektora“, jer, između ostalog, „nije uspio ni 600 KM unijeti u budžet“.

"Posljednjih sedam mjeseci inspektor vrši nadzor bez prekršajnih naloga te je uputio zahtjev za rješavanje tog problema. U februaru 2012. uputio sam zahtjev da mi se omogući fotoaparat, jer bez njega radim. Također, nemam ni službeni mobitel s kojim bi mogao izvršiti fotografisanje", istakao je gradski komunalni inspektor Džemal Krupalija.

Navodeći da nema ni vozilo, kazao je da je ono bilo dostupno inspektorima dok je gradonačelnica Sarajeva bila Semiha Borovac.

Lošić je dodao da je „sramota“ što u trenutku razmatranja ove tačke „gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić nije prisutan na sjednici“.

"Gradonačelnik Sarajeva mora omogućiti uslove za obavljanje rada komunalnih inspektora", istakao je zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Gradimir Gojer.

U ime gradonačelnika Komšića, sekretar Gradske uprave Elvir Hadžiahmetović, izrazio je čuđenje što je u junu ove godine inspektor dostavio izvještaj u kojem nije bio prekšajnih naloga.

"Ovaj problem ćemo riješiti i ako treba za sedam dana. Obećavam da će inspektor dobiti adekvatan fotoaparat za obavljanje poslova, dok je obezbjeđivanje auta za komunalnog inspektora nemoguće", kazao je Hadžiahmetović.

Vijećnik Amel Mekić (SDP) pitao je inspektora da mu objasni svoje nadležnosti i kakao da bude efikasniji?

"Inspektor provodi odluke gradskog vijeća, sukobi nadležnosti se dešavaju kod općinskih, kantonalnih inspektora. Devedeset posto prijava građana vezano je za odluku o kućnom redu. Tu odluku provodi samo jedan čovjek, a ranije je na tome radilo 15 inspektora", kazao je inspektor Krupalija.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Sabahudin Delalić tražio da mu se dostave informacije o finansijama iz 2012. godine kada je inspektor imao aparat i druge stvari za rad.