Sarajevo
0

Gradski dužnosnici odali počast šehidima i poginulim braniteljima

FENA
Foto: Arhiva
Foto: Arhiva
Povodom 6. aprila, Dana grada Sarajeva, gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac sa zamjenicima Predragom Mitrovićem i Josipom Jurišić, i predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Marin Ivanišević u nedjelju su položili cvijeće te učenjem Fatihe i minutom šutnje odali počast šehidima i poginulim braniteljima našeg grada.

Gradonačelnica Borovac sa zamjenikom Jurišićem, predsjedavajući Ivanišević i načelnik Općine Centar Dževad Bečirević odali su počast i položili cvijeće na spomen-obilježje oslobodiocima i antifašistima grada Sarajeva kod Vječne vatre.

"Vječna vatra, čiji plamen gori više od šest decenija i koji se nikad ne smije ugasiti, svjedočanstvo je o herojskom otporu i odbrani boraca narodnoosolobodilačkog rata 1941.-1945. i branitelja iz bosanskoga odbrambenog rata 1992.-1995. godine. Sarajevo je grad koji se suprostavljajući sili u oba odbrambeno-oslobodilačka rata 41.-45. i 92.-95. uvijek borio i uspio izboriti za najveće civilizacijske vrijednosti u borbi protiv fašizma i netolerancije. U tim historijskim periodima nije bilo ideologije već tradicionalnog istinskog otpora tlačitelju, mržnji i fašističkom poretku u svim njegovim oblicima", istaknula je gradonačelnica Borovac.

Gradonačelnica je zajedno s roditeljima ubijene djece, te predstavnicima 13 gradova prijatelja položila cvijeće i na kamen-temeljac spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. u Velikom parku.

Zamjenik gradonačelnice Predrag Mitrović odao je počast prvim žrtvama agresije na grad Sarajevo Suadi Dilberović i Olgi Sučić, na mostu koji nosi njihovo ime.

"Ostat će upamćene po hrabrosti i odlučnosti da u mirnim demonstracijama 1992. zajedno sa svojim sugrađanima zaustave zlo koje se nadvilo nad njihovim Sarajevom. I, nažalost, zaustavljene su tom svom prkosu, na ovom mjestu – mostu koji sam po sebi simbolizira spajanje ljudi", kazao je zamjenik gradonačelnice Mitrović, te dodao da je ipak ideja o gradu suživota, međusobnog uvažavanja i poštivanja drugog i drugačijeg, za koje su dale svoje živote naše heroine Suada i Olga, preživjela i opstala.

Gradonačelnica Borovac sa zamjenikom Josipom Jurišićem položila je cvijeće na Šehidskom mezarju Kovači i mezaru prvog predsjednika Predsjedništva RBiH rahmetli Alije Izetbegovića.

"Danas na ovom mjestu, odajući počast šehidima, palim borcima i braniteljima, mi se obavezujemo da ćemo se boriti za one vrijednosti za koje su živote dali naši najbolji sinovi. Njihova stradanja opominju i nas i generacije koje dolaze, da smo odgovorni za očuvanje krvavo stečene slobode i mira, istine koja je naša vjera, pravde koja je naša sudbina, Sarajeva i Bosne i Hercegovine koji su mjera našeg suživota i međusobnog uvažavanja i poštovanja", istaknuo je dogradonačelnik Jurišić.

Na Spomen-park Vraca cvijeće su položili predsjedavajući Gradskog vijeća Marin Ivanišević, sekretar Gradske uprave Milorad Kojović i načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, te odali počast poginulim borcima i građanima u borbi protiv fašističkog zla, saopćeno je iz Gradske službe za informiranje.

Vojislav Terzić, vijećnik u Gradskom vijeću, i Hamdija Lagumdžić, predsjedavajući Općinskog vijeća Novi Grad i vijećnik u GV-u, položili su cvijeće na spomen-obilježje na Trgu ZAVNOBiH-a i odali počast našim najmlađim sugrađanima koji su zajedno sa svojom učiteljicom izgubili svoj život u školskoj klupi.