Amandmani u Brčkom
0

Gradonačelnikovih 18 primjedbi na budžet

FENA
Detalj iz skupštine Distrikta: 301 amandman
Detalj iz skupštine Distrikta: 301 amandman
Građani Distrikta, te određena udruženja i ostali neovlašteni predlagači, tokom 16 održanih javnih rasprava o budžetu za 2011. godinu iznijeli su svoje amandmane na budžet, od kojih je u brčansku skupštinsku komisiju za budžet prispjelo 301.

Poslanici Skupštine Brčko Distrikta BiH uputili su 12, dok je od gradonačelnika do sada u nacrt budžeta ugrađeno 18 amandmana, izjavio je Izet Banda, predsjednik ove komisije.

"Kada je riječ o ovlaštenim predlagačima, u narednim danima od njih očekujemo još amandmana, odnosno pretpostavljamo da će se njihov broj popeti negdje na 30 amandmana“, istakao je Banda.

Po njegovim riječima, ovi amandmani bi trebali upotpuniti budžet za 2011. i ustvari dati mu formu koja će zadovoljiti opće interese građana Distrikta.

Javne rasprave su pokazale da svi građani imaju dobre planske zadatke i da u tom smislu mogu i predložiti amandmane koje neko mora preuzeti u okviru raspoloživih sredstava.

"Mi ne mislimo mijenjati finansijski iznos koji je predložen u prihodovnoj strani, već ćemo u okviru unutrašnjeg rasporeda izvršiti korigovanje nekih stvari, neke smanjiti a neke povećati, da bismo dobili budžet kakav građani Distrikta ustvari žele“, naglasio je Banda.

Gotovo svi amandmani se odnose na kapitalne projekte, a skupštinska komisija će predložiti Vladi i Skupštini da se najprije usvoje amandmani koji se odnose na započete, a nerealizovane investicione projekte, kojih ima dosta a koji nisu planirani u budžetu.

Sve prispjele amandmane nakon detaljne analize vrlo brzo proslijedit ćemo ovlaštenim predlagačima i očekujemo da završna rasprava u parlamentu bude između 5. i 10. februara, da bi do kraja narednog mjeseca budžet bio i usvojen, dodao je Banda.