BiH
87

Gradonačelnik Vukovara posjetio Tuzlu: Dva grada koja zajedno mogu postići mnogo

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Vukovar i Tuzla su gradovi koji zajedničkim snagama mogu dosta toga postići, poručio je prilikom današnje posjete gradu soli gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Podsjetivši da ova dva grada već duži niz godina njeguju prijateljske odnose, Penava je ustvrdio da je grad na čijem se čelu nalazi uvijek raspoložen za širenje i saradnju koja će ići u korist građana.

"Mi smo kao grad otvoreni za saradnju. Saradnju sa Tuzlom gradimo, održavamo i njegujemo u skladu s mogućnostima i potrebama. Mislim da imamo tu vrlo dobre rezultate i uvijek smo za širenje u korist građana Tuzle, Vukovara ili nekog drugog prijateljskog grada. Naravno, ta saradnja ovisi o nama samima. Ukoliko pronađemo interes i dovoljno energije i razuma da krenemo u te zajedničke priče onda ćemo to i ostvariti. Ukoliko ne bude bilo inicijative, volje i interesa da se učini nešto dobro i konkretno za lokalnu zajednicu onda od toga nema ništa", kazao je Penava.

U okviru jednodnevne posjete Penava je obišao i mjesto stradanja tuzlanske mladosti 1995. godine, odnosno Kapiju.

"Prvi put sam u Tuzli i ovom prilikom došli smo i na tuzlansku Kapiju kako bi odali počast mladim ljudima koji su na jedan zvjerski način ubijeni 1995. godine. Moram reći da sam prilično u šoku. Naprosto je neshvatljivo da krivci za jedan ovakav zločin još uvijek ne odgovaraju i ta činjenica apsolutno ne ulijeva nikakvu nadu u nekakvu svijetlu budućnost. Na takvim aktima i zločinima se ne može graditi lijepa budućnost", poručuje Penava.

Gradonačelnik Vukovara također je posjetio i spomen obilježje ubijenim pripadnicima HVO-a u Gornjoj Obodnici nadomak Tuzle. Susreo se i sa ratnim vetranima HVO-a te mještanima Gornje Obodnice koji već šest godina pješače od Tuzle do Vukovara u znak sjećanja na sve ubijene i stradale Vukovarce.