BiH
12

Gradonačelnik Sarajeva otvorio konferenciju o energetskoj efikasnosti

Klix.ba
"Energetska efikasnost i lokalna zajednica" tema je međunarodne konferencije u organizaciji Grada Sarajeva i Njemačkog društva za međunarodnu saradnju – Otvoreni regionalni fond za jugoistočnu Evropu – energetska efikasnost (GIZ) koja je danas počela u Sarajevu u okviru manifestacije "Energetski dani Sarajevo 2015.".

Pored predstavnika gradova–potpisnica Memoranduma o razumijevanju s ciljem "Stvaranje mreže energetski efikasnih glavnih gradova i jugoistočnoj Evropi", Frajburga, Zagreba, Tirane, Podgorice, Skoplja i domaćina Sarajeva.

Konferenciji prisustvuju i predstavnici općina i gradova iz Bosne i Hercegovine, te bh. kompanija iz javnog i privrednog sektora. Uz riječi dobrodošlice, Konferenciju je otvorio prof. dr. Ivo Komšić, gradonačelnik Sarajeva, te istakao potrebu o provođenju proaktivne energetske politike.

"Grad Sarajevo je u martu 2009. godine potpisao Povelju gradonačelnika čime se pridružio Uniji od preko 6.000 gradova Evrope, okupljenih sa ciljem osiguranja racionalnog korištenja i upravljanja energijom u urbanim sredinama, a sukladno postojećem europskom pravnom okviru u toj oblasti", istakao je Komšić, te dodao da je Grad Sarajevo u okviru projekta "Izgradnja kapaciteta za upravljanje energijom u gradovima" između ostalog, u septembru 2010. potpisao Izjavu o politici gospodarenja energijom i zaštiti okoliša i time postavio temelje energetski održivom razvoju Sarajeva.

U svom obraćanju Komšić je kazao da je Grad Sarajevo, zajedno sa kolegama iz Freiburga, Zagreba, Tirane, Skoplja, Podgorice, te predstavnicima GIZ-a u aprilu 2012. godine potpisao Memorandum o razumijevanju za "Stvaranje mreže energetski efikasnih glavnih gradova u jugoistočnoj Evropi, te da u ovom momentu Grad Sarajevo pokreće inicijativu za osnivanje Kluba "Sporazuma gradonačelnika/načelnika u Bosni i Hercegovini" koji bi omogućio razmjenu iskustava i znanja, zajedničke nastupe, te iniciranje priprema projekata za apliciranje u EU fondove", naglasio je gradonačelnik.

Ambasador Njemačke u BiH Christian Hellbach odao je priznanje Gradu Sarajevu, gradonačelniku Ivi Komšiću i njegovim saradnicima na liderstvu u organizaciji ove izvanredne konferencije, koja predstavlja doprinos u borbi protiv klimatskih promjena.

"Grad Sarajevo pokazao je vodstvo u BiH u očuvanju zdravog okoliša i racionalnog korištenja energije,te se na taj način,svrstao u evropsku porodicu koja brine o ekološkoj budućnosti Evrope i svijeta", istakao je Hellbach.

Prisutnima se obratio i Johannes Elle, menadžer Otvorenog regionalnog fonda za energetsku efikasnost Njemačkog društva za međunarodnu suradnju (GIZ), izrazivši zadovoljstvo što je danas ovdje i što svojim prisustvom potvrđuje svu podršku koju GIZ pruža Gradu Sarajevu.

"Njemačka je zemlja koja je posvećena energetskoj efikasnosti i uklanjanju efekata globalnog zatopljenja. Na osnovu toga, nama je zadovoljstvo da možemo podržati Grad Sarajevo u njegovom pristupu građanima, zajednici eksperata, ali i vlastima na svim nivoima kroz ovu konferenciju koja se danas održava", kazao je Elle, te dodao kako je jedan od veoma važnih ciljeva Energetskih dana Sarajevo 2015. upravo da se građani informišu o energetskoj efikasnosti.

"Pozvao bih sve građane Sarajeva i šire da učestvuju u ovim Danima i da ostvare korist iz svih informacija koje su im dostupne, kao i znanja eksperata. Kroz energetsku efikasnost ne samo da možemo ublažiti utjecaj promjena klime, već možemo poboljšati i naše privatne živote", naglasio je Elle.

Na ovoj konferenciji, u sklopu koje će biti održane tri sesije, prezentirat će se institucionalni i zakonski okviri, primjeri dobre prakse, projekti javnih i privatnih preduzeća, te finansijski i tehnički mehanizmi podrške iz oblasti energetske efikasnosti u BiH.