Kriteriji Naše stranke
391

Gradonačelnik Sarajeva mora biti visokoobrazovan, govoriti strane jezike...

Piše: J. Hadžiahmetović
Albin Zuhrić, generalni sekretar Naše stranke
Albin Zuhrić, generalni sekretar Naše stranke
Naša stranka ima kriterije od kojih neće odstupati kada je riječ o izboru gradonačelnika Sarajeva.

"Gradonačelnik Sarajeva treba biti osoba koja ima visoko obrazovanje, govori strane jezike, ima iskustva u upravljanju i koja je u mogućnosti razviti saradnju sa metropolama širom svijeta, ali isto tako i sa svim našim susjedima u regionu", kazao je večeras za portal Klix.ba generalni sekretar Naše stranke Albin Zuhrić.

On dodaje kako su se u dosadašnjem toku procesa izbora gradonačelnika Sarajeva bavili promoviranjem svog, a ne napadima na kandidate drugih stranaka.

"To je kultura političkog dijaloga za koju se generalno i zalažemo. Mi mislimo da je naš kandidat, Jakob Finci, posjedovao upravo navedene kvalitete koji su u ovom trenutku potrebni gradonačelniku Sarajeva", dodaje Zuhrić.

Između trenutno dva ponuđena kandidata, Stjepana Kljuića i Igora Kamočaija, u Našoj stranci kažu da ne vide adekvatnu osobu za ovu poziciju.

"Mi smo mjesecima prije sjednice Gradskog vijeća bili svjesni mogućih blokada koje su postale specijalnost političkog sukoba između SDP-a i SDA, i upravo zato smo ponudili razumno rješenje, nestranačkog kandidata sa profesionalnim i moralnim kredibilitetom. Međutim, po prvi put u ko zna koliko mjeseci, SDP, SDA, SBB i SDU su se složili u nečemu i zajedno glasali protiv našeg kandidata. Mi smo odustali od ponovne kandidature g. Fincija i rekli da nećemo učestvovati u izvršnoj vlasti, a da ćemo kandidate podržati isključivo na osnovu kriterija koje sam maloprije spomenuo, ne vodeći se njihovom pripadnošću SDP ili SDA bloku. Ja mislim da je u cijelom ovom procesu Naša stranka nastupila najracionalnije jer smo učinili sve da ne dođe do blokade, a da pri tome Sarajevo dobije gradonačelnika kakvog zaslužuje", kaže naš sagovornik.

Na naš upit da li Sarajevo zaslužuje da gradonačlenik bude izabran izvlačenjem imena kandidata iz šešira, Zuhrić kaže kako je to mogućnost koju predviđaju važeća pravila za izbor gradonačelnika.

"O tome hoće li se ili neće poštovati Poslovnik i Statut je politički i pravno neozbiljno pričati. Ukoliko u drugom krugu kandidati imaju podjednak broj glasova, predsjedavajući vijeća izvlači ime gradonačelnika iz šešira. Ako neko misli da je taj proces ponižavajući onda treba predložiti izmjene tih odredbi. Mi smatramo da je izvlačenje iz šešira jeste neprimjerena metoda izbora gradonačelnika, a svoju energiju u Gradskom vijeću ćemo umjesto na kozmetičko poboljšanje postojećih odredbi Poslovnika fokusirati na izmjene zakona kako bi omogućili da se gradonačelnik ubuduće bira direktno, na izborima, voljom građanki i građana", kaže na kraju generalni sekretar Naše stranke Albin Zuhrić.