BiH
2

Gradonačelnik Mostara najavio višemilionske projekte u 2015.

FENA
Ljubo Bešlić
Ljubo Bešlić
Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić najavio je kako će 2015. biti velika godina za grad na Neretvi, godina u kojoj bi se trebali početi ostvarivati veliki infrastrukturni projekti koji će oživjeti ne samo ekonomiju u Mostaru, već u cijeloj Hercegovini.

U razgovoru s novinarima prilikom prijema za rukometnu reprezentaciju BiH, Bešlić je podsjetio da u Mostaru i dalje ne postoji Gradsko vijeće, tako da Zastupnički i Dom naroda Federacije BiH moraju usvojiti gradski budžet kako bi se ti projekti mogli realizirati.

"Prvo, očekujem da Federalni parlament izvrši izmjene Zakona o budžetima u FBiH kako bi Mostar zadržao stabilnost. Ako se to dogodi, imamo velike ambicije i krenut ćemo s projektima, možda i najvećim u historiji Mostara. To je završetak pročistača otpadnih voda i veliki radovi na izgradnji kolektora unutar grada. To je projekt vrijedan oko 100 miliona maraka", istaknuo je Bešlić.

Prema njegovim riječima, za Grad je otežavajuća okolnost nepostojanje Gradskog vijeća pa je jedna od Bešlićevih želja da se u 2015. provede odluka Ustavnog suda o izbornima pravilima za Grad Mostar, kako bi se i u najvećem gradu u Hercegovini mogli održati lokalni izbori.

"Od završetka mandata prethodnog saziva Gradskog vijeća dogodile su brojne izmjene zakonske regulative i mi se jednostavno ne možemo uskladiti s time jer ne postoji Gradsko vijeće. To izaziva i materijalne poteškoće jer nismo u stanju promijeniti određene odluke", dodao je Bešlić.

Na pitanje novinara o organiziranom dočeku Nove godine na otvorenom, koja će i ove godine izostati u Mostaru, Bešlić je kazao kako je prilikom zadnjeg organiziranog dočeka Gradska uprava bila izložena brojnim kritikama.

"Na tom zadnjem dočeku bio je dosta slab odziv sugrađana, a troškovi su bili poprilični. Na jednoj od sjednica Gradskog vijeća koja je uslijedila većina vijećnika je bila stajališta da smo te novce trebali uložiti u neki socijalni projekt i mislim da tu odluku može izmijeniti samo neki budući saziv Gradskog vijeća", kazao je mostarski gradonačelnik.

On je dodao kako bi Mostar, kao jedno od najvažnijih turističkih destinacija u BiH, svakako imao korist od dočeka Nove godine na otvorenom, ali bi se tim pitanjem, možda, mogla pozabaviti Turistička zajednica.

"Za sve to treba mnogo novaca i možda je ovo prilika da pokrenemo priču oko izmjena Zakona o raspodjeli prihoda od boravišnih taksi. Grad Mostar sada nema nikakvog prihoda od toga i mislim da je to neprihvatljivo, ne samo za Mostar, već i za druge jedinice lokalne samouprave u BiH", zaključio je mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić.