BiH
0

Gradonačelnik Komšić: Sarajevo se odbranilo od fašizma, Evropa i svijet nisu

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Sarajevo se odbranilo od fašizma, ali Evropa i svijet nisu, rekao je danas gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić na konferenciji za medije povodom obilježavanja 6. aprila - Dana grada Sarajeva.

"Ne treba posebno naglašavati šta nama znači 6. april. Šestog aprila 1945. Sarajevo je odbranjeno od fašizma", rekao je gradonačelnik Komšić.

On je najavio da će obilježavanju 6. aprila ove godine prvi put prisustvovati gradonačelnici Budimpešte i Pečuha, a gradonačelnik Pule Boris Miletić će tradicionalno doći u Sarajevu. Osim njih, domaćini očekuju dolazak delegacija Ankare, Novog Pazara, Dubrovnika i Zagreba, ali i drugih gradova.

"Ove godine smo željeli nešto novo. Želimo izaći na ulice, susresti se s građanima", naglasio je Komšić i dodao kako je za ovu godinu planirano da orkestar prođe gradom od BBI centra do Sebilja s usputnim zaustavljanjima, te da na Baščaršiji bude postavljena Velika džezva.

Zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Gradimir Gojer je rekao da je šesti april praznik svih građana i svih onih koji se osjećaju Sarajlijama.

On je naglasio da nije bilo favorita i da je program izabran za širu publiku. Tako će dio programa biti poetski sadržaji, između ostalog poezija Nerkesija, kao i muzički sadržaji koji će se sastojati od sevdalinki i drugih vrsta pjesama.

"Ubijeđen sam da će gosti, građani BiH i građani zemalja regiona uživati", kazao je Gojer.

Na pitanje upućeno Komšiću i Gojeru da uporede 6. april 1945. i 1992. godine, Komšić je rekao: "Mi smo se odbranili od fašizma. Nisu zauzeli ovaj grad bez obzira na naoružanje i međunarodnu podršku. Branili smo ga i odbranili od fašizma. Ali Evropa i svijet nisu se odbranili od fašizma".

Gojer je rekao to da su građani i građanke Sarajeva odbranili gradi i stoljetnu tekovinu zajedničkog življenja. Dodao je da odluke Haškog tribunala pokušavaju izjednačiti krivice dvije strane.

"Građani Sarajeva su mudri da ne dozvole da oni koji imaju fašističke ideje pokore Sarajevo", zaključio je Gojer.

To je dan kada je Sarajevo oslobođeno od fašističke okupacije tokom Drugog svjetskog rata, ali i dan koji simbolizuje početak opsade Sarajeva u proteklom ratu u BiH.

Zbog toga se 6. april obilježava kao dan oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu i kao Dan grada.