BiH
1

Gradonačelnik Komšić pozvao Offermanna na nastavak saradnje

Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Povodom prošlosedmične odluke donatora Edmonda Offermanna o raskidanju Memoranduma o sporazumijevanju za davanje novčane donacije i podrške Projektu "Revitalizacija Trebevićke žičare“, gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić uputio je danas pismo Offermannu, saopšteno je iz Gradske uprave Grada Sarajeva.

Osvrćući se na dosadašnji angažman i saradnju Offermanna i Grada Sarajeva u Projektu, gradonačelnik Komšić ga je još jednom obavijestio da je Grad Sarajevo potpisivanjem Ugovora o osnivanju prava građenja sa KJKP "GRAS“ d.o.o. Sarajevo i dobijanjem saglasnosti na isti od strane Skupštine Kantona Sarajevo i Gradskog vijeća Grada Sarajeva, u potpunosti riješio imovinsko-pravne odnose i time ispunio osnovni preduvjet za nastavak daljnjih aktivnosti definiranih spomenutim memorandumom.

U pismenom obraćanju gradonačelnik je apostrofirao i činjenicu da je Grad raspisao međunarodni tender za prekvalifikaciju, te izabrao dva najpovoljnija evropska ponuđača opreme i pripadajućih projektantskih radova. U međuvremenu Grad je dobio urbanističku saglasnost od Općine Stari Grad. Komšić je podsjetio Offermanna i kako je formirana posebna radna grupa na čelu sa gradonačelnikom sa zadatkom privođenja Projekta krajnjoj namjeni tj. izgradnji i puštanju u rad žičare, te da su rješavanjem problema finansiranja Grada u decembru prošle godine stvoreni uvjeti za osiguranje ostatka finansijskih sredstava potrebnih za zatvaranje finansijske konstrukcije Projekta u Budžetu Grada.

S tim u vezi gradonačelnik Komšić je obavijestio Offermanna da je Gradsko vijeće prošle sedmice usvojilo Nacrt Budžeta Grada Sarajeva za 2016. godinu a u kojem je za Projekat "Revitalizacije Trebevićke žičare“ planirano 3,5 miliona KM. Ostatak od 1,5 milion KM Grad je planirao u Budžetu za 2017. godinu.

Na kraju obraćanja, Komšić je izrazio uvjerenje da će Offermann cijeniti napore Grada koje je poduzeo u cilju izvršavanja preuzetih obaveza iz Memoranduma, te nastaviti ranije započetu saradnju sa ovom gradskom administracijom kako bi građani Sarajeva što prije dobili žičaru.