BiH
6

Gradonačelnik Komšić pozvao da se ukloni predizborni materijal sa javnih površina

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić pozvao je sve političke stranke, koalicije i nezavisne kandidate da što prije uklone promidžbeni materijal sa gradskih javnih površina, saopćeno je iz Gradske uprave Grada Sarajeva.

Kako se navodi, ovakav poziv upućen je s obzirom na činjenicu da nakon izbora predizborni plakati, kao i ostali štampani promidžbeni materijali političkih subjekata narušavaju izgled grada još mjesecima poslije, bili oni postavljeni ili distribuirani na predviđena ili nedozvoljena mjesta.

"U slučaju da politički subjekti ne postupe na navedeni način, apeliram na nadležne komunalne inspekcije, komunalne redare i gradske komunalce da u skladu sa svojim nadležnostima i po predviđenim procedurama hitno reagiraju jer svi smo odgovorni za čist i uređen grad", kazao je Komšić.

Nažalost, smatra gradonačelnik, i pored upozorenja nadležnih, kao i postojanja kaznenih mjera, značajan broj izbornih plakata je tokom izborne kampanje bio postavljen i na mjestima u gradu koja za to nisu predviđena.

  • Zbog toga su nam se nakon izbora pojedine ulice i trgovi pretvorile u odlagalište otpada. Također, možemo posvjedočiti pojavi, doduše sporadičnoj, oštećenih i prefarbanih predizbornih plakata, što je narušilo opće načelo izborne promidžbe - kazao je Komšić.

Gradonačelnik Sarajeva smatra da su politički subjekti, koji su postavljali svoje promidžbene materijale na nedozvoljena mjesta u gradu, i pri tom izazvali oštećenja, dužni štetu nadoknaditi tako što će ta mjesta (fasade, stubove i sl.) dovesti u prvobitno stanje.