BiH
0

Gradonačelnik Komšić posjetio ambasadoricu Francuske

FENA
Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić danas je posjetio ambasadoricu Republike Francuske Claire Bodonyi u njenoj rezidenciji u Sarajevu, te joj osobno i uime građana Sarajeva izrazio najdublju sućut povodom tragično nastradalih novinara francuskog satiričkog lista ''Charlie Hebdo'' u brutalnom terorističkom napadu.

Gradonačelnik je izrazio iskreno suosjećanje, solidarnost i podršku porodicama ubijenih i ranjenih novinara, te svim građanima Pariza i narodu Francuske.

"Žao mi je što se ovo desilo. Pariz je grad evropske civilizacije i kulture. Ovo je napad na sve, ovo je teroristički čin koji ne bira vjeru, boju ili naciju, već je usmjeren protiv ljudskih, kulturnih i civilizacijskih vrijednosti, te slobode uopće. Drago mi je da francuska javnost u ovom činu nije akcentirala niti jednu religiju i time nije dozvolila teroristima da religija razdvoji ljude", istaknuo je gradonačelnik Komšić.

Zahvalivši na dolasku i riječima podrške gradonačelnika Komšića, ambasadorica Bodonyi je istakla da ovaj čin neće zaustaviti kritiku i kulturu izražavanja.

"Ono što me je ohrabrilo je podrška Sarajlija koji su odmah sinoć poslije ovog napada ispred Ambasade upalili svijeće. To je dokaz jedinstva i solidarnosti o kojoj je govorio i predsjednik Republike Francuske", kazala je Bodonyi.

Naglasila je da dokazi prijateljstva koji dolaze iz cijele međunarodne zajednice pomažu da se taj šok ublaži i prevaziđe.

"Ako su terioristi mislili da okupe muslimansku zajednicu i da je okrenu protiv drugih, u tome nisu uspjeli", istaknula je, saopćeno je iz Gradske uprave Grada Sarajeva.