BiH
0

Gradonačelnik i skupština Istočnog Sarajeva tek u februaru?

SRNA
Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić rekao je Srni da bi gradonačelnik i nova skupština grada mogli biti izabrani tek u februaru 2013. godine.

Lučić je pojasnio da nakon lokalnih izbora Centralna izborna komisija BiH ima rok mjesec dana da objavi konačne rezultate, nakon čega šest opština u sastavu grada Istočno Sarajevo treba da formiraju svoje skupštine opština.

"Nakon objavljivanja konačnih izbornih rezultata i nakon ovjere kandidata za odbornike koji su dobili najviše glasova, sve opštine su dužne da održe konstitutivne sjednice skupština", rekao je on.

Lučić je naglasio da se tada bira i predsjednik Skupštine grada, radna tijela i eventualno zamjenik načelnika, a nakon toga se na narednoj sjednici Skupštine opštine delegiraju odbornici za Skupštinu grada Istočno Sarajevo.

"Zakonom je tačno precizirano da Skupština grada Istočno Sarajevo ima 31 odbornika, od toga opština Pale daje osam, Istočna Ilidža i Sokolac po šest, pet daje Istočno Novo Sarajevo, a po tri odbornika daju Istočni Stari Grad i Trnovo", rekao je on i dodao da se, kada CIK objavi rezultate i kada budu poznata sva imena koja ulaze u Skupštinu grada, onda objavljuje datum održavanja konstitutivne sjednice.

On je napomenuo da je predviđeno da može proći mjesec dana od dana kada se izvrši izbor odbornika u skupštinama opština do održavanja sjednice Skupštine grada Istočno Sarajevo.

Lučić je objasnio da je na konstitutivnoj sjednici Skupštine grada predviđeno da se biraju predsjednik i potpredsjednik Skupštine grada, gradonačelnik i njegov zamjenik i, eventualno, određena radna tijela.

"Konstitutivna sjednica nakon izbora 2008. godine održana je tek 24. februara 2009. godine, što znači da je nakon izbora potrebno tri, četiri mjeseca da se sve to završi", dodao je Lučić.

On je istakao da su zakonski propisi odredili ovu proceduru iako bi, vjerovatno, bilo bolje da je to jednostavnije i da odbornici u Skupštini grada startuju sa svojim radom kada i odbornici u opštinama.

Kako je rekao, do promjena može doći ako, eventualno, dođe i do promjene Zakona o lokalnoj samoupravi i da se neki rokovi skrate.

Lučić se nada da će se konstitutivna sjednica Skupštine grada Istočno Sarajevo održati u novoj Administrativnoj zgradi grada, jer su u toku završni radovi. "Vanjski radovi su u toku i nadam se da će njihov završetak dozvoliti i vremenski uslovi. Siguran sam da će veći dio poslova biti završen do kraja ove godine i onda ostaju određeni unutrašnji radovi", kazao je on.

Lučić je podsjetio da je, nakon što je Vlada Republike Srpske započeti objekat "Telekoma" dodijelila gradu Istočno Sarajevo, u nastavak gradnje obezbijeđeno oko pet miliona KM, i to oko milion iz budžeta grada i četiri miliona kreditnih sredstava.

On je istakao da će sredstva zaokružiti ovu investiciju,od vanjskih, unutrašnjih radova do opremanja zgrade.